Читај ми!

Vučić sa Makronom u Parizu, svečani doček ispred Jelisejske palate

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Parizu sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, koji mu je upriličio svečani doček ispred Jelisejske palate. Želim da istaknem podršku za sve one koji žele da unaprede odnose između Beograda i Prištine, poručio je Makron. Predsednik Srbije istakao je da je Francuska tradicionalni, pravi prijatelj Srbije.

Emanuel Makron je poručio da je veoma srećan što ima priliku da ponovo ugosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Dobro se sećam fantastičnog dočeka kojim sam počastvovan i sećam se organizacije kada sam došao u Beograd u julu 2019. sa puno prijateljstva i izuzetno sam bio počastvovan i bilo mi je toplo oko srca", rekao je Makron.

Ukazao je da je, uprkos pandemiji, potrebno nastaviti dijalog sa susedima, posebno sa Zapadnim Balkanom. "Posebno želim da istaknem mesto koje Srbija ima za Francusku", istakao je Makron.

Dijalog koji imamo već tri godine je za mene suštinski bitan, poručio je francuski predsednik.

"Definisali smo prošle godine novu metodologiju za vođenje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, želim da zahvalim predsedniku Vučiću, koji od samog početka govori da podržava tu novu metodologiju i da možemo zajedno da idemo napred da bismo ispunili obaveze, da ubrzamo reforme i neophodni napredak Srbije na putu ka EU i da nastavimo zajedno, da odgovorimo na aspiracije naroda", rekao je Makron.

Istakao je da Francuska i Evropska unija žele da budu prisutniji na planu kulture, obrazovanja i ekonomskih investicija.

Makron o dijalogu Beograda i Prištine 

Pored toga, kako kaže, razgovaraće sa predsednikom Vučićem o dijalogu Beograda i Prištine.

"To su važni pregovori koji se vode pod pokroviteljstvom Evropske unije i želim da istaknem još jednom podršku Francuske specijalnom izlaslaniku EU Miroslavu Lajčaku", rekao je Makron.

Naveo je da je u novembru razgovarao sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, kao i da će posle kosovskih izbora razgovarati i sa budućim predsednikom vlade.

"Imali smo razgovore pune poverenja sa predsednikom Vučićem na tu temu i želim da pozdravim rizike koje je preuzeo više puta da predloži neka rešenja koja su inovativna. Spreman sam da ih podržim, jedina rešenja koja će dovesti do napretka po ovom pitanju, a to je jedno pitanje koje je suštinski bitno za vašu zemlju i narod i to su rešenja na koja su pristale obe strane, koja su priznata i koja će nam omogućiti konačno da rešimo ovo važno pitanje koje je u srži naše Evrope", rekao je Makron.

Istakao je pruža podršku svima koji žele da unaprede odnose između Beograda i Prištine.

"Računajte na moja vrata, a ja ću nastaviti da budem sa vama da postignemo napredak na tom putu, putu normalizacije odnosa, ali i putu koji želi da dovede do stabilnosti i mira u regionu i znam da je to vaš cilj", rekao je Makron.

"Nastavlja se bilateralna saradnja Francuske i Srbije" 

Naveo je da se bilateralna saradnja Srbije i Francuske nastavlja, kao primer je naveo izgradnju beogradskog metroa.

"Posete koje smo imali omogućile su da se ubrzaju razni odnosi i na planu metroa u Beogradu. Francuska radi studiju izvodljivosti i to je poslednja etapa pre početka gradnje 2021. godine", rekao je Makron i dodao da će se tim metroom voziti Beograđani od 2028. godine.

Pored toga, naveo je i beogradski aerodrom koji vodi francuska kompanija "Vensi", kao i deponiju otpada koja se gradi.

"Francuska je partner i nastavimo da idemo napred u tim ekonomskim pitanjima. Želim da Francuska bude jača i prisutnija i da nastavi da ulaže u Srbiji", poručio je Makron.

Makron se na kraju obraćanja zahvalio Vučiću što je danas u Parizu i što nastavlja da unapređuje odnose dve države.

"Znate da ovde imate francuski narod koji voli vaš narod, naša istorija je to pokazala. Mogu da kažem da imate prijatelja u Parizu", zaključio je Makron.

Vučić: Francuska je tradicionalni pravi prijatelj Srbije 

Predsednik Srbije je, tokom obraćanja medijima pre sastanka, zahvalio Makronu na posvećenom radu i trudu na razvijanju bilateralnih odnosa i saradnje.

"Francuska je za nas važna zemlja i tradicionalni pravi prijatelj Srbije. Sa posvećenim pristupom Makrona nadamo se da možemo da rešimo probleme, ali i da povećamo ekonomsku saradnju i trgovinsku razmenu koja je 2019. bila milijardu i 200 miliona evra", istakao je Vučić.

Izrazio je zahvalnost francuskoj kompaniji "Vensi", koja je preuzela upravljanje aerodromom u Beogradu, gde već gradi nove delove.

Vučić je istakao i projekat izgradnje metroa u Beogradu, za koji kaže da će promeniti stvari za Srbiju.

"Jedan novi momenat naše saradnje i nadamo se da ćemo krajem godine krenuti da radimo prvu liniju. Gotovo sve smo se dogovorili sa 'Astomom', koji je napravio sjajan i posao i duboko smo zahvalni Makronu, uz njegovu pomoć je bilo moguće da se to realizuje", naglasio je predsednik Srbije.

Naglasio je da se više ne radi o snu, predizbornim obećanjima, već metro u Beogradu postaje stvarnost.

Vučić je takođe spomenuo i kompaniju "Suez" koja radi na izgradnji deponije u Vinči.

"Pitanje Kosova nije nimalo lako za Srbiju" 

Predsednik je naglasio da će sa predsednikom Markonom razgovarati i o pitanju odnosa Beograda i Prištine koje, kaže, nije nimalo lako za Srbiju.

"Svi moramo da uradimo sve što je u našoj moći da dođemo do kompromisnog rešenja, do sada to nije bilo slučaj i uvek sam bio spreman da saslušam Makrona i njegove inovativne ideje i šta možemo da uradimo", rekao je Vučić.

Dodao je da će platformu Srbije predstaviti na otvoren i iskren način.

"Siguran sam da ćemo imati jedan iskren i otvoren razgovor i da ćemo nešto postići", rekao je Vučić.

Istovremeno, naglasio je, za Srbiju je izuzetno važan put ka Evropskoj uniji.

"Srbija je pokazala svoje sposobnosti u prethodnom periodu, mi smo zemlja sa najvećim rastom BDP-a, biće manji zbog korone, ali to je dobro u ovom periodu", rekao je predsednik.

Podsetio je da je Srbija prihvatila novu agenciju i metodologiju pristupa za Zapadni Balkan, koju je predložio Makron.

"Nadamo se da ćemo ostvariti bolji napredak na putu ka EU", rekao je Vučić.

Vučić je podsetio da je poseta Makrona Beogradu u leto 2019. godine bila istorijska za Srbiju.

"Kada ste pokazali ne samo prijateljstvo i naglasili na jedan poseban način i prikazali istinsku emociju francuskog predsednika i to nikada nećemo zaboraviti", rekao je Vučić dodajući da se "nadamo da ćemo još jednom ugostiti predsednika Francuske".

Jedanaesti susret dvojice zvaničnika 

Makron je upriličio svečani doček za Aleksandra Vučića ispred Jelisejske palate, sedišta predsednika Francuske.

Ovo je 11. susret dvojice zvaničnika, a kako je ranije najavio predsednik Srbije, u fokusu razgovora su Kosovo i Metohija, evrointegracije Srbije, izgradnja metroa u Beogradu, i, svakako, bilateralni odnosi dve zemlje.

Tema razgovora dvojice zvaničnika biće i pandemija koronavirusa.

Zvanični Pariz trebalo bi da prenese svoja očekivanja od dijaloga Beograda i Prištine uoči predsedavanja te države Evropskoj uniji 2022. godine.

U delegaciji sa predsednikom nalaze se ministri finansija i saobraćaja.

Kako je najavila Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike, Vučić će takođe prisustvovati ručku, koji, u njegovu čast, priređuje predsednik Makron. 

недеља, 28. мај 2023.
22° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.