Читај ми!

Vučić sa ambasadorima Kvinte i Fabricijem

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, sa kojima je razgovarao o najaktuelnijim temama poput borbe protiv kovida-19, nastavka dijaloga između Beograda i Prištine, Samita u Sofiji, regionalnog povezivanja Zapadnog Balkana, te brojnim projektima koji za cilj imaju sveopšti i ubrzani napredak čitavog regiona, kao i o Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime.

 

Vučić se sastao sa ambasadorom SAD Entonijem Godfrijem, Velike Britanije Šan Makleud, Francuske Žan-Lujem Falkonijem, Italije Karlom Lo Kašo i Nemačke Tomasom Šibom, kao i šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, Semom Fabricijem.

Posebna pažnja u razgovorima posvećena je evropskom putu Srbije i daljim koracima u učvršćivanju saradnje i partnerstva između naše zemlje i država Kvinte u svim oblastima od zajedničkog interesa. 

 

Predsednik Vučić se zahvalio ambasadorima zemalja Kvinte i šefu Delegacije EU u Srbiji na iskazanoj snažnoj podršci za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, kao i na tome što su izrazili optimizam da će dijalog dati jasne i pozitivne rezultate za građane svih zemalja Zapadnog Balkana, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Predsednik je naglasio da između Beograda i Prištine i dalje postoje razlike u pristupu, ali da je Srbija odlučna da nastavi putem očuvanja stabilnosti u regionu i da će ostati posvećena dijalogu i nalaženju kompromisnog rešenja po pitanju Kosova i Metohije.

Govoreći o značaju regionalne saradnje, predsednik Vučić je podsetio da je u tom kontekstu napravljen i prvi konkretan korak u realizaciji inicijative "Mali Šengen", budući da je između Republike Srbije i Republike Albanije potpisan međudržavni Sporazum o slobodnom kretanju građana sa ličnom kartom.

Predsednik Vučić je dodao da su Srbija, Severna Makedonija i Albanija potpisale i Memorandum o razumevanju i saradnji u borbi protiv kovida-19, što je pozitivno ocenjeno i na nedavnom Samitu u Sofiji, na konferenciji Berlinskog procesa o Zapadnom Balkanu.

Predsednik je istakao da u sklopu politike Srbije, koja je usmerena na saradnju i očuvanje stabilnosti u regionu, ovi sporazumi donose konkretnu korist koju će osetiti građani sve tri zemlje, i koja će im doneti dodatnu sigurnost. 

Ambasadori su istakli da su deklaracije o zajedničkom regionalnom tržištu - koje obuhvataju i inicijativu "Mali Šengen" - kao i "Zelena agenda" koju su potpisale Srbija i svi lideri regiona, toplo pozdravljene u Briselu i u zemljama EU, te da dobra i čvrsta povezanost i integracija regiona umnogome olakšava saradnju same Unije sa Zapadnim Balkanom u svim oblastima od zajedničkog interesa. 

Predsednik Vučić je sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Delegacije EU razmenio mišljenja i o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji i istakao važnost programa nove Vlade koja će nastaviti da vodi odgovornu politiku u pogledu makroekonomske stabilnosti, daljeg ekonomskog rasta, unapređenja vladavine prava i ubrzanog procesa reformi.

U tom smislu, istakao je predsednik, dalje učvršćivanje partnerstva i saradnje sa svim relevantnim institucijama Evropske unije ostaje jedan od prioriteta u narednom periodu, imajući pre svega u vidu dobru praksu zemalja članica EU. Predsednik Vučić je izrazio spremnost da Srbija poveća ulaganja u "Zelenu agendu".

Vučić je posebno istakao da je potpuno razumljivo što je fokus Unije usmeren na borbu protiv pandemije kovida-19 i na suzbijanje njenih posledica, budući da su se gotovo sve svetske agende promenile i prilagodile nastaloj situaciji koja je više nego ozbiljna.

Dodaje da će i EU, Velika Britanija i SAD u Srbiji uvek imati pouzdanog prijatelja i partnera u borbi protiv ove bolesti, jer upravo u teškim vremenima i izazovima treba pokazati solidarnost i ozbiljnost, što je naša zemlja do sada više puta pokazala u praksi.

Zahvalio je Evropskoj uniji na kontinuiranoj podršci za borbu protiv pandemije, kao i na spremnosti da pomogne u otklanjanju njenih ekonomskih posledica.

Istu zahvalnost na podršci je izrazio i zemljama Kvinte koje nisu članice EU - SAD i Ujedinjenom Kraljevstvu. Predsednik Vučić je izrazio svoju punu posvećenost nastavku borbe protiv zarazne bolesti kovid-19.

Ambasadori Kvinte i šef Delegacije EU pozdravili su opredeljenje nove Vlade Srbije da intenzivira rad na unapređenju vladavine prava, borbi protiv korupcije, slobode medija, kao i ostalih oblasti koje su od suštinskog značaja za put Srbije ka EU. Ambasadori i šef Delegacije EU pozdravili su i nastavak opredeljenja nove Vlade u pogledu težnji Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

Predsednik Vučić je istakao da je  Srbija zainteresovana za intenziviranje političkog  dijaloga, ekonomske i druge saradnje sa zemljama Kvinte.

Sastanak je održan u Predsedništvu Srbije.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво