Brnabićeva za RTS: Apelujemo na građane da ovog leta ostanu u Srbiji

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je sve građane da ostanu ovog leta u Srbiji jer smatra da je to najpametnija odluka. Naglasila je da je najveća bojazan da, kako mere popuštaju, ne bude povećanja broja zaraženih, ali da je sve pod kontrolom.

Ana Brnabić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, pozvala građane da ostanu u Srbiji.

"Ja kao predsednica Vlade bih iskoristila ovu priliku da pozovem sve naše građane da ostanu ovo leto u svojoj zemlji. Naša zemlja je zaista prelepa i čini mi se da sada vidimo i neke hotele, velnes centre i banje za koje nismo znali ranije i mislim da možemo da imamo fenomenalan i kvalitetan odmor u našoj zemlji", rekla je premijerka.

To je, kako je rekla, i direktna podrška domaćoj ekonomiji i domaćem turizmu.

"Takođe mislim, kao što su i naši stručnjaci rekli, da zdravstveno to ima mnogo više smisla i ne verujem da će ovo leto bilo ko od osiguravajućih društava osiguravati putovanja u inostranstvo ili davati zdravstveno osiguranje za putovanje u inostranstvo", dodala je Brnabićeva.

Kako god da pogledate, mislim da je najpametnija odluka da se ostane u Srbiji, poručila je Brnabićeva.

Podsetila je da je za državljane Srbije ulaz u zemlju potpuno slobodan, s tim što naši državljani kada ulaze u Srbiju - ukoliko imaju negativan pi-si-ar test ne stariji od 72 sata - mogu slobodno da uđu i da se slobodno kreću, a ukoliko nemaju onda moraju da budu 14 dana u samoizolaciji.

"U naredna 24 sata biće objavljeni telefoni za prijavu za pomoć od 100 evra" 

Brnabićeva je do rekla da se do večernjih sati oko 1,6 miliona građana prijavilo za pomoć od 100 evra, da je danas bio prvi dan za prijavljivanje kao i da je bilo moguće prijaviti se samo onlajn.

Ukazala je da će u naredna 24 časa biti objavljeni i brojevi telefona na koje će moći da se jave građani koji na taj način žele da se prijave za pomoć.

"Meni je drago, jer mislim da je to nešto što će otići direktno u našu potrošnju, direktno će se vratiti u budžet kroz privredu i biće podsticaj za domaću privredu", rekla je premijerka.

Rekla je da je ceo paket ekonomskih mera bio usmeren na to da se sačuvaju radna mesta i likvidnost kompanija.

"Zahvaljujući tim privrednim merama, mi danas nemamo problem sa velikom stopom nezaposlenosti usled kovida 19 za razliku od mnogih drugih zemalja", rekla je Brnabićeva.

Dodala je da su vodili računa da se mere ne relaksiraju suviše rano, ali i da se ne kasni mnogo. 

"Situacija je pod kontrolom, privreda je krenula već da radi. Važno je ostanemo disciplinovani, ali da nastavimo da se borimo za našu zemlju sada kroz privredu", rekla je premijerka.

"Vlada na 18 strana poslala odgovor na izveštaj Fridom hausa"

Premijerka je rekla da je Vlada danas poslala odgovor na izveštaj "Fridom hausa" i da je taj odgovor na 18 strana.

"Zaista smo studiozno pristupili tome i ja moram da kažem da je on zaista pun kontradiktornosti i tu je očigledan potpuno subjektivan pristup jedne osobe koja je pisala taj izveštaj i mene čudi da jedna organizacija kakva je ‘Fridom haus’ ne uzima grupu ljudi, tim stručnjaka koji piše takve izveštaje, već je to jedna osoba, i ta osoba radi za Birn i ta osoba se u izveštaju poziva na neke reference i izvore koji govore potpuno suprotno od onoga što stoji u izveštaju 'Fridom hausa'", navela je Brnabićeva.

Navela je da će Vlada tokom sutrašnjeg dana objaviti svoj odgovor.

"Kako bi svi videli da smo mi studiozno pristupili ovome, da smo uporedili sa drugim izveštajima i da zaista mislim sa pravom možemo da kažemo da taj izveštaj ne oslikava pravo stanje stvari u Srbiji", naglasila je Brnabićeva.

"Postoje stvari u tom izveštaju koje stoje i mi ćemo te neke primedbe usvojiti. Ja sam kao predsednica Vlade koja je poslala taj odgovor 'Fridom hausu' i pozvala ih da imamo jedan dijalog o tome kako možemo da unapredimo stanje stvari u Srbiji", zaključila je Brnabićeva.

петак, 09. јун 2023.
17° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено