Brnabićeva: Srbija pripada Evropi

Premijerka Ana Brnabić poručila je da Srbija pripada Evropi i da je Evropska unija za nju najveći mirovni projekat.

Ana Brnabić da Srbiju sa Evropom ili Evropskom unijom ne spajaju pregovaračka poglavlja i administracija, već nas spaja istorija, kultura i tradicija, geografija, privreda i ljudi.

Prema njenim rečima, EU je najveći mirovni projekat u istoriji čovečanstva i daleko najuspešniji takav projekat čovečanstva.

"Zahvaljujući ujedinjenoj Evropi, na starom kontientnu vlada do sada najduži mir. To je projekat koji je posle dva krvava svetska rata spojio tada tradicionlane neprijatelje i od njih napravio najbliže prijatelje, partnere i saveznike", rekla je Brnabićeva na obeležavanju 15. godišnjice ogranka u Novom Sadu Evropskog pokreta u Srbiji.

Tim projektom je stvorena Unija koja je jača od svakog njenog pojedinačnog dela, rekla je premijerka i dodala da će upravo zbog toga što je ujedinjena, Evropa pronaći način da se izbori sa aktuelnim izazovima.

"Ako me pitate zašto je EU važna za Srbiju i Zapadni Balkan, a potom zašto je Srbija ili Zapadni Balkan važan za EU, ja ću reći da je to svakako mir i ono što dolazi s tim mirom, prosperitet i drugačija budućnost", naglasila je Brnabićeva.

Budućnost u kojoj na mesto tradicionalnih neprijateljstva gradimo savezništo i partnerstvo za neko veće dobro i time doprinosimo stabilnosti i snazi te iste EU i zato je Srbija važna i zato je nama EU važna, ali zato nam je jednako važan i region, objasnila je ona.

Kako je istakla, put Srbije ka EU je kompleksan i zahteva konsenzus najvećeg dela društva.

Brnabićeva je u ime vlade čestitala ogranku Evropskog pokreta u Novom Sadu 15 godina postojanja i zahvalila im na svemu što rade kako bi se Srbija približila Evropskoj uniji.

"Na kraju vam prenosim pozdrave predsednika Aleksandra Vučića koji je želeo da bude ovde večeras ali je sprečen zbog drugih mnogobrojnih obaveza. Pored pozdrava vam prenosim i njegove čestitke i želje za još uspešnijim radom i još uspešnijom budućnošću i Evropskog pokreta, i same Srbije i celog Zapadnog Balkana", poručila je premijerka.

Svečanosti su prisustvovali i predsednica Skupštine Maja Gojković, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, kao i drugi predstavnici političkog i javnog života, kao i civilnog društva.

петак, 08. децембар 2023.
3° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара