Usvojen novi Statut grada Beograda

Gradska skupština usvojila je odluku o promeni Statuta grada Beograda kojom se gradu proširuju nadležnosti i po kojoj će Beograd imati 10 gradskih i sedam prigradskih opština sa većim ovlašćenjima.

Novi Statut će omogućiti da prigradske opštine, uz saglasnost grada, imaju svoja javna preduzeća, kao i da grad svoje izvorne nadležnosti može da prenese na prigradske opštine, što do sada nije bio slučaj.

Opštine, gradske i prigradske, moći će da ulažu u javne objekte i javne površine, pa će opština moći sama da uredi park, dečje igralište, ali i vrtić ili školu. Opštine će moći da ulažu u nekategorisane puteve u skladu sa Zakonom o putevima, ali i da grade komunalne objekte kao što su groblja i pijace ili obavljaju, uz saglasnost grada, komunalne delatnosti.

Jedna od najvažnijih promena je to što će 10 gradskih opština ubuduće vršiti legalizaciju do 400 metara kvadratnih i izdavati građevinske dozvole do 1.500 metara kvadratnih.

Prigradske opštine će vršiti legalizaciju do 3.000 i izdavati građevinske dozvole do 5.000 kvadratnih metara, a dobiće i pravo da van plana generalne regulacije donose urbanističke planove, uz saglasnost Grada Beograda, što će opštinama omogućiti da se brže razvijaju i bolje privlače investitore.

Zakonom o glavnom gradu, Beograd je dobio velike nadležnosti u oblasti poljoprivrede, a deo njih prebaciće na opštine koje će moći da osnuju poljočuvarske službe.

"Približavanje građanima"

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, obrazlažući rešenje tokom rasprave u gradskom parlamentu, rekao je da je suština izmena približavanje građanima mestu odlučivanja, tako da ne moraju da putuju više desetina kilometara da bi završili neki posao.

"Osnovaćemo posebe uslužne centre sa raznim službama u opštinama, pogotovo prigradskim", najavio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je naglasio da nije zadovoljan nivoom decentralizacije koji se postiže izmenom Statuta, jer je ograničen postojećim Ustavom koji ne prepoznaje beogradske opštine kao jedinice lokalne sampouprave.

"Očekujm da će se ta nepravda ispraviti promenom Ustava", istakao je Vesić.

On je rekao je da je Nacrt Statuta bio predstavljen i u Briselu, s obzirom da se 70 odsto propisa koji treba da se usklade na putu Srbije ka Evropskoj uniji, odnosi na lokalne samouprave.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво