Kina za Srbiju, Hrvatska uz Kosovo

Predstavnici Kine i Kipra ocenili da je deklaracija o nezavisnoti Kosova nelegalna i time podržali napore Srbije pred MSP. Hrvatska i Danska ocenile da proglašenje nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

U nastavku rasprave o legalnosti jednostrane deklaracije o nezavisnosti Kosova, Kipar i Kina insistiraju na međunarodnom pravu, dok Hrvatska i Danska ocenjuju da proglašenje nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Zastupnica Hrvatske Andreja Metelko Zgombić je izjavila da je Kosovo bilo konstitutivni deo SFRJ i da je zato imalo pravo na samoopredeljenje, odnosno proglašenje nezavisnosti.

Uz konstataciju da su kosovski Albanci, iako su činili 90 odsto stanovništva Kosova, godinama bili žrtve represije srpskih vlasti, Andreja Metelko Zgombić je rekla da je volja naroda trebalo da bude osnovni element pri određivanju konačnog statusa Kosova.

Predstavnik Danske Tomas Vinkler je rekao da proglašenje nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom jer međunarodno pravo ne zabranjuje proglašenje nezavisnosti.

Vinkler je izjavio da Rezolucija 1244 o Kosovu Saveta bezbednosti UN nije isključila nezavisnost kao moguće rešenje statusa Kosova, niti je odredila da se konačno rešenje može ostvariti isključivo uz saglasnost Srbije.

Prema rečima Vinklera, nezavisnost Kosova je proglašena pošto su iscrpljene sve mogućnosti da se do rešenja dođe pregovorima Beograda i Prištine.

Većina stanovništva Kosova, čija je ljudska prava Srbija godinama kršila, želela je nezavisnost, izjavio je Vinkler.

Prema njegovim rečima, proglašenje nezavisnosti Kosova ne može poslužiti kao presedan na osnovu kojeg bi entiteti mogli tražiti otcepljenje od matičnih država, čime bi bila izazvana nestabilnost u svetu.

Kipar ne podržava deklaraciju

"Principi međunarodnog prava ne podržavaju jednostranu deklaraciju o nezavisnost Kosova. Ni Savet bezbednosti UN, ni bilo ko drugi nema pravo da amputira deo teritorije suverene države", rekao je kiparski pravni zastupnik Polivijos Poliviju.

Negirajući da je Kosovo "poseban slučaj", Poliviju je upozorio da bi Međunarodni sud pravde, ako usvoji stav o posebnosti i oceni da je nezavisnost legalna, "teško mogao da ograniči takav nalaz samo na Kosovo".

"Vešti pravnik ili manipulativni političar bi takav nalaz suda mogao da primeni na mnoge druge slučajeve. Ako sud zauzme stav da je Kosovo 'poseban slučaj', prestaće da bude sud, a to ne sme učiniti", naznačio je Poliviju, dodajući da primena međunarodnog prava mora biti univerzalna.

Drugi kiparski zastupnik Von Lou predočio je da je deklaracija o nezavisnosti Kosova u suprotnosti sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti koja je u pokrajini uspostavila privremenu međunarodnu upravu, ali i garantovala teritorijalni integritet SRJ.

Suverene države imaju pravo da spreče secesiju

Kina je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, ocenila da je jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova protivna međunarodnom pravu i rezoluciji 1244 UN.

"Van svake sumnje, Kosovo je, posle raspada SFRJ, bilo deo SR Jugoslavije, odnosno Srbije. Sastavni delovi suverenih država, po međunarodnom pravu, nemaju pravo na jednostranu secesiju, a princip zaštite teritorijalnog integriteta je kamen temeljac međunarodnog pravnog poretka", rekla je pravna zastupnica Kine Sie Hanćin.

Petog dana rasprave o legalnosti jednostrane deklaracije o nezavisnosti Kosova, Sie je naglasila da suverene države imaju pravo da spreče jednostranu secesiju i zaštite svoj integritet.

Stav je Kine da je deklaracijom o nezavisnosti Kosova prekršena i obavezujuća rezolucija 1244 Savet bezbednosti UN, koja je garantovala nepovredivost teritorijalnog integriteta i suvereniteta SRJ, naglasila je Sie.

Prema rezoluciji, budući status Kosova trebalo je da bude utvrđen kroz sporazum obe strane u političkom procesu, ali je bilo kakvo rešenje "moralo poštovati teritorijalni integritet" SRJ, odnosno Srbije.

Odbacujući tvrdnje država koje su priznale nezavisnost Kosova, da je pregovarački proces o Kosovu bio iscrpljen, ona je istakla da je to mogao utvrditi samo Savet bezbednosti UN, na kojem je bilo i da odluči o daljim merama.

Kineska predstavnice je odbacila i viđenje da je narod Kosova imao pravo na samoopredeljenje, navodeći da to pravo, po međunarodnim propisima, uživaju samo narodi ili teritorije kolonija ili područja pod stranom okupacijom.

Srbija: Nezavisnost izazov za UN

Srpska delegacija, koju predvodi ambasador Srbije u Parizu Dušan Bataković, poručila je prvog dana zasedanja da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova predstavlja izazov Svetskoj organizaciji (UN) i njenom autoritetu, a naročito njenoj sposobnosti da ubuduće deluje na ostvarenju jednog od svojih osnovnih načela - održanju mira i bezbednosti.

Delegacija očekuje da će sud svoje savetodavno mišljenje zasnovati isključivo na međunarodnom pravu, nezavisno od političkih konsideracija i odnosa moći između pojedinih država, kao i da neće dozvoliti urušavanje osnovnih principa na kojima je zasnovan međunarodni poredak - suveretitet i teritorijalni integritet država, ali i spremnost za povratak pregovaračkom stolu.

Sa druge strane, delegacija iz Prištine, sa Skenderom Hisenijem na čelu, branila je secesiju Kosova tvrdnjom da je jednostrana deklaracija o nezavisnosti „volja kosovskog naroda", odbacujući bilo kakvu mogućnost za otvaranje novih pregovora o statusu.

Jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova do sada su priznale 63 od 192 države članice UN.

Број коментара 64

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво