U skupštinskoj polemici i o rečima vladike Nikolaja

Skupština Srbije završila je rad, a raspravu o amandmanima na Predlog zakona o ratnim memorijalima nastaviće sutra. Najviše polemike tokom rasprave izazvali su amandmani poslanika Srpske napredne stranke, pa je tako Aleksandra Jerkov (DS) rekla da se tim amandmanima naprednjaci "rugaju" žrtvama, a šef poslanika SNS Aleksandar Martinović joj odgovorio da ako neko treba da se stidi, to je DS, jer dok su se neki borili, drugi su se bogatili.

Aleksandar Martinović takođe je istakao da je potrebno podići "veliki spomenik" žrtvama tranzicije DS budući da je u vreme vlasti demokrata veliki broj ljudi, kako kaže, ostao bez posla, a bilo je i onih koji su "digli ruku na sebe jer nisu mogli da prehrane porodicu".

S druge strane, poslanici Dveri i SRS su ukazali da su u Predlogu zakona o ratnim memorijalima izostavljeni termini "logor" i "koncentracioni logor", a ministar za rad Zoran Đorđević, koji je prisustvovao raspravi, odgovorio da su zakonom obuhvaćena "sva mesta gde su stradali naši ljudi".

Prema njegovim rečima, u članu 2. zakona se navodi da je mesto stradanja "mesto i šira prostorna celina na kojoj su vršene egzekucije, zlostavljanje zatočenih u zatvorima i zarobljeništvu, sa i bez pohranjenih humanih ostataka, grobnica i grobova".

Naprednjaci su odbacili tvrdnje poslanika radikala da je reč "koncentracioni logor" izbačena da "neko iz nemačke ambasade to ne bi pročitao", navodeći da se oni "ne plaše nikoga iz bilo koje ambasade".

Naveli su i da termin zarobljeništvo uključuje i koncetrancione logore i sva mučilišta na kojima su u Drugom svetskom ratu stradali pripadnici srpskog i svih drugih naroda.

Nešto ranije, Aleksandra Jerkov pitala je poslanika SNS Srbislava Filipovića da li ga je sramota zbog amandmana koji glasi da postavljanje ratnih memorijala treba da obezbedi borbu protiv korupcije pozivajući ga da taj amandman povuče. 

"Nemojte sramotiti ni sebe ni skupštinu", rekla je Jerkov.

Odgovorio joj je Martinović rekavši da je jedini oslobodilački rat u kome je DS učestvovala, a tiče se amandmana Srbislava Filipovića je "oslobađanje skupštine od izbornog materijala 2000-te godine, oslobađanje Savezne uprave carina i Narodne banke Srbije od novca, a malo su oslobađali i Razvojnu banku Vojvodine, Agrobanku, ministarstva..."

"Sad mi hoćemo amandmanom Srbislava Filipovića da jednom zauvek prekinemo sa praksom pljačkanja države. Ona je nastala na krvi onih koji su je oslobađali i ako nekog treba da bude sramota, to je DS", poručio joj je Martinović.

Polemika poslanika SNS-a i DS-a 

U raspravu se uključio poslanik DS-a Radoslav Milojičić kome je dva puta isljučen mikrofon jer nije govorio o amandmanu, a onda je dobio i opomenu.

"Ne znam šta o ovom amandmanu misli Zvonko Veselinović, šta misle kompletni idioti koji su rušili po Beogradu, ne znam šta misli čuveni batinaš SNS Zelja", rekao je Milojičić, a predsedavajući Veroljub Arsić mu je poručio da izađe u hol parlamenta i održi konferenciju za novinare kako bi onaj koga optužuje mogao da ga tuži, te da sada zloupotrebljava imunitet koji ima kao poslanik.

U nastavku rasprave o amandmanima SNS uključili su se i drugi poslanici, ali je prethodno nastavljena "borba" između poslanice Jerkov i Martinovića.

"Da zamolim kolege iz SRS i bivše SRS da prestanu kao velike patriote da se rugaju ljudima koji su živote dali za ovu zemlju, njihovim porodicama i potomcima. Čak i ovaj zakon koriste za svoje niske obračune", rekla je Jerkov.

"Vladika Nikolaj je rekao - ne kradi svoju zemlju jer počiva na kostima onih koji su se borili za njenu slobodu. Amandman ima smisla, jer dok su se neki borili, neki su se bogatili. Onaj ko krade državu, on baca ljagu. Vas treba da je sramota sta ste uradili Srbiji, za sva licemerna i farisejska izvinjenja", rekao je Martinović.

Raspravu o amandmanima "presekla" je Vjerica Radeta iz SRS koja je rekla da bi možda bilo dobro da se raspiše poternica za poslanikom SDPS Mehom Omerovićem.

"Možda je shvatio šta je uradio, pa je digao ruku na sebe. Zabrinuti smo. Niko neće da nam kaže šta je sa Mehom. Skoro mesec dana se ne pojavljuje. Bilo bi možda pametno da se raspiše poternica", rekla je Radeta i poručila da radikali neće dozvoliti da taj slučaj prođe po principu tresla se gora, rodio se miš.

Podnet 21 amandman na Predlog zakona o osnovnim pravima boraca

Narodni poslanici su podneli 21 amandman na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovnim pravima boraca, vojnih invalida i porodica palih boraca koje vlada i nadležni odbor nisu prihvatili, kao i nijedan od 583 amandmana na Predlog zakona o ratnim memorijalima. 

Takođe, nisu prihvatili nijedan od četiri amandmana podnetih na Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o zapošljavanju stranaca, nijedan od 164 amandmana na Predlog zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima, te nijedan od 29 amandmana na izmene i dopune Zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i o njihovoj zaštiti.

Nisu prihvaćeni ni amandmani na izmene i dopune Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i članova njihovih porodica.

Poslanici su na izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom podneli 130 amandmana koji nisu prihvaćeni, kao ni 73 na izmene i dopune Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво