Ministar Vujović podneo ostavku

Ministar finansija Dušan Vujović podneo je ostavku na tu funkciju iz ličnih razloga.

Dušan Vujović je, kako nezvanično saznaje RTS, odlučio da se sa mesta ministra finansija u Vladi Srbije povuče iz zdravstvenih razloga.

Kako su ranije o ostavci javili beogradski mediji, on je u ostavci naveo da su četiri godine, koliko je dugo bio ministar, "sasvim dovoljne da se čovek pokaže na javnoj funkciji".

Vujović je obavljao funkciju ministra privrede u Vladi Republike Srbije u periodu od 27. aprila do 4. avgusta 2014. Potom je imenovan za ministra finansija, nasledivši Lazara Krstića, i tu funkciju obavljao je do avgusta 2016. godine. Na mestu ministra finansija bio je i u mandatu od avgusta 2016. do juna 2017. godine, kao i u najnovijem sazivu vlade.

Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Postdoktorske studije završio je na američkom univerzitetu "Berkli".

Radio je kao asistent na Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu i kao asistent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a potom i kao docent i vanredni profesor na tom fakultetu.

Bio je dugogodišnji saradnik Svetske banke. Rukovodio je programom stručnog usavršavanja kadrova iz ekonomskih ministarstava zemalja u tranziciji iz istočne i južne Evrope, bivšeg SSSR-a, Kine i Vijetnama.

Radio je kao predstavnik Srbije i Crne Gore u Savetu direktora SB, rukovodio je programom SB u Ukrajini, i bio vodeći ekonomista te banke za Evropu i centralnu Aziju.

Od 2011. godine radio je kao konsultant Svetske banke i USAID u oblasti inovacija, budžetske reforme i reforme javnog sektora.

Časopis Global market izabrao je Dušana Vujovića za ministra finansija godine za centralnu i istočnu Evropu za 2017. godinu. Ocenjeno je da je fiskalnom konsolidacijom preokrenut trend porasta javnog duga koji je sada u opadanju, a Srbija je, posle 10 godina, u 2016. ostvarila suficit u budžetu pre preuzimanja starih obaveza.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво