"Srbija i Albanija zahvalne Italiji na podršci u evrointegracijama"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je posle zajedničkog sastanka sa ministrima Italije i Albanije da će u narednom periodu biti organizovani trilateralni sastanci između privrednih komora i nevladinih organizacija tri zemlje, a sve u cilju unapređenja odnosa.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare u vili "Mir" rekao da su Srbija i Albanija zahvalne Italiji na pružanju podrške u evropskim integracijama s obzirom da je Italija, kako je rekao, zagovornik proširenja.

"Mi smo opredeljenji na unapređujemo naše odnose, da nastavimo sa razmenama poseta na najvišem nivou, ali i traženjem zajedničkog interesa u mnogim oblastima poput jačanja regionalne saradnje, infrastrukturnog povezivanja, evropskih integracijama, ali i bezbednosti", rekao je Dačić.

Najavio je da će se uskoro vrlo konkretno razgovarati o razmeni studenata, a sa kolegama iz Italije i Albanije je, kaže, razgovarao i o predstojećem samitu Zapadnog Balkana u Londonu u okviru Berlinskog procesa.

"Nadamo se da će zadržati pozitivan kurs koji smo imali na samitu u Trstu. Taj samit je bio jedan od najuspešnijih", rekao je ministar.

Ministar spoljnih poslova Italije Anđelino Alfano rekao je da je sastanak značajan da se ojača dijalog tri zemlje, a naveo je i da Italija pozitivno gleda na proširenje Evropske unije.

"Treba imati jedan ambiciozan pristup. Podržavamo intergaciju Beograda i Tirane. Slažemo se sa stretegijom koja je bazirana na angažovanosti i odlučnosti vlade u Beogradu, ali i hrabrosti u dijalogu. Cenimo i reforme koje je napravila Albanija", rekao je Alfano novinarima.

On kaže da dijalog u koji bi bili uključeni privrednici i nevladin sektor može da doprinese političkom procesu.

Ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušati rekao je novinarima da su ministri danas razgovarali o evropskim integracijama u svetlu objavljivanja strategije Evropske komisije, ali i o Londonskom samitu.

"Naš zadatak je da radimo na materijalizaciji inicijativa koje se nalaze u strategiji", rekao je Bušati i dodao da su Srbija i Albanija dokazale vernost evropskim vrednostima imajući u vidu kako su se izborile sa izbegličkom krizom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару