Poslanici sutra nastavljaju raspravu o amandmanima na zakone o obrazovanju

Skupština Srbije završila je večeras rad, a sutra će nastaviti raspravu o amandmanima na nekoliko zakonskih predloga iz oblasti obrazovanja, među kojima je i Predlog zakona o dualnom obrazovanju. Raspravu je, međutim, obeležila polemika o modrici koju je juče zadobila Maja Gojković i polemika o NATO bombardovanju.

Rasprava o ukupno 793 amandmana na četiri zakonska predloga počela je juče, a za dva dana razmotreno je oko stotinu amandmana.

Skupština razmatra amandmane i na izmene zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju.

Današnju raspravu je, međutim, obeležila polemika o upadu poslanika Dveri u kabinet predsednice Skupštine Maje Gojković.

Pre rasprave o modrici koju je juče zadobila Gojkovićeva, žustro se polemisalo i o bombardovanju 1999. godine, nakon što je Nenad Konstantinović iz SDS-a tražio da vladajuća većina ne priča o tome kako je prethodna vlast nešto uništila kada znaju da su bili u vladi u vreme NATO bombardovanja Srbije i kada je, kako kaže, iza te vlasti "ostala pustoš 2000. godine".

"To je rezultat vaše politike", rekao je Konstatinović.

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović upitao ga je potom da li je ponosan što je kao član Otpora radio protiv interesa svoje zemlje, dobijao novac za postavljanje lokatora, te da li ga je sramota što je u proleće 1999. "pozivao NATO pakt da što žešće udara po Srbiji jer će tako pre pasti Slobodan Milošević".

Na navode Konstantinovića reagovala je i poslanica SRS Vjerica Radeta, poručujući da će u istoriji biti zabeleženo da su radikali, koji su u vreme bombardovanja bili deo vlade, u njoj bili da brane otadžbinu, a da su "Đinđićeve demokrate i otporaši postavljali lokatore i da je Đinđić pozivao na bombardovanje".

U raspravu se uključio i Balša Božović koji kaže da DS nikada nije želela taj sukob, za koji navodi da je mnogo koštao narod i zemlju i ekonomiju, a da je to zajedničko delo "bivših i budućih radikala".

"Dok su general i vojnici, dok je narod ratovao, gladovao i snosio sankcije, ginuo, vi ste kupovali stanove od jedne marke po kvadratu, i vaš predsednik Aleksandar Vučić i Vojislav Šešelj i mnogi drugi", tvrdi Božović.

"Vi ste devedesetih godina vodili takvu politiku da ste bukvalno terali Albance da se odvoje od Srbije, da sve rade da bi otišli iz Srbije. Nakon toga ste potpisali Briselski sporazum i svemirska pravda je što se sada suočavate vi sa ovim problemom i što je vama došlo na naplatu sve što ste radili 90-tih godina", smatra Božović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво