Srpsko-kineski sporazum o vojnoj saradnji

Ministri odbrane Srbije i Kine Dragan Šutanovac i Liang Guangli potpisali su u Pekingu sporazum o saradnji u oblasti odbrane, koji predviđa sve vidove zajedničkih aktivnosti dve vojske.

Šutanovac je rekao da ovaj sporazum uključuje i školovanje, kurseve, zajedničke vežbe, kao i razmatranje mogućnosti o vojno-ekonomskoj i vojno-tehničkoj saradnji.

Dvojica ministara razgovarali su o školovanju srpskih oficira u Kini i kineskih u Srbiji, a posebno je bilo reči o pomoći stanovništvu u vanrednim situacijama.

Šutanovac je istakao da je srpska strana ubeđena da može mnogo toga da razmenjuje sa Kinom u vojnoj oblasti, u čemu je veoma bitan segment vojna medicina, jer Srbija ima dobar zdravstveni kadar koji može da ponudi. Rekao je da je beogradska Vojnomedicinska akademija izuzetno dobra za edukaciju kineskih vojnih lekara.

"Kina ima u više zemalja u mirovnim operacijama svoje pripadnike koji se bave medicinom. To je jako dobar vid saradnje u kome možemo da vežbamo naše medicinare u vojsci", rekao je Šutanovac i dodao da je jedan oficir iz Kineske oslobodilačke armije na školovanju na Vojnoj akademiji u Srbiji, a da je u pripremi više oficira Vojske Srbije koji će ići na usavršavanje u Kinu.

Prema njegovim rečima visoki oficiri Vojske Srbije već su prisustvovali vežbama u Kini nakon čega su usledili pozivi da to rade i ubuduće. Ovim povodom je upućen poziv  kineskoj vojsci da njeni pripadnici specijalnih jedinica učestvuju u vežbama padobranaca u Srbiji.

Dvojica ministara razgovarali su i o mogućnostima da avioni kineske vojske budu deo  velikog aero-mitinga koji bi trebalo da bude organizovan sledeće godine u Srbiji.

Kineski zvaničnici sa kojima je razgovarao Šutanovac, među kojima je i načelnik Generalštaba kineske vojske general Čeng Bingde, istakli su da Kina želi da sarađuje sa Srbijom, kao delom Evrope, koja će biti partner i prijatelj njihove armije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво