Vučić i Pupovac: Ukloniti tenzije između Beograda i Zagreba

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac konstatovali su da je potrebno da se otklone opterećenja i tenzije u komunikaciji između Beograda i Zagreba.

Premijer Vučić je u razgovoru sa Pupovcem u Beogradu istakao opredeljenje Vlade Srbije, kao i svoje lično, da se sva sporna pitanja u odnosima dveju država rešavaju međudržavnim dijalogom, uz uvažavanje argumenata obeju strana, bez javnih konfrontacija.

Pupovac je zahvalio premijeru Vučiću na takvom opredeljenju i preneo mu podršku srpske zajednice u Hrvatskoj za smirivanje prisutnih javnih tenzija.

Takođe je izrazio podršku spremnosti srpskog premijera da se u što skorije vreme sastane sa hrvatskim zvaničnicima, istakavši političku važnost i dobrobit koju je imao njegov nedavni susret i razgovor sa predsednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović o pitanjima položaja nacionalnih manjina – Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća kaže za RTS da je bitno da se uklone tenzije u javnosti, a da dobre odnose Zagreb koči jer ne vidi štetu koju pravi.

"Koči jer ljudi koji zagovaraju kočenje, a to nije sva hrvatska politika, su slepi za činjenice koje nisu dobre ni za hrvatsku, ni za evropu, ni za regiju, nisu dobre za sve ono što Hrvatska treba činiti da bi doprinela i svojim interesima ali i interesima Evrope", naveo je Pupovac.

Susreti predstavnika Srba iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije tokom prethodnih meseci doprineli su da se dođe do zajedničkog imenitelja a to je, objašnjava, izgradnja poverenja s narodima s kojima dele život.

"Obnova poverenja u celoj regiji i doprinos kako Srbi mogu doprineti tome, dakle kako da se politika stabilnosti u regiji, mira i saradnje u regiji promoviše preko nas koji živomo van republike Srbije", naveo je Pupovac.

Milorad Pupovac naglašava i da je svako sukobljavanje Beograda i Zagreba traumatično za Srbe u Hrvatskoj. Dobri odnosi su utoliko više bitni jer sve loše poruke Srbi u Hrvatskoj osete na vlastitoj koži.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво