Читај ми!

Vučić i Dodik: Srbija i RS čuvaju vojnu neutralnost

Premijer Aleksandar Vučić i predsednik RS Milorad Dodik saglasni su da Srbija i Republika Srpska treba da očuvaju vojnu neutralnost. Snaga Srbije je ključna za regionalnu stabilnost, rekao je Dodik. Vučić je istakao da će u narednih nekoliko dana doneti odluku koja prethodi raspisivanju izbora, pa će njegovi politički protivnici videti "koliko se uplašio".

Premijer Aleksandar Vučić rekao je nakon susreta sa predsednikom RS Miloradom Dodikom da su ključne teme bile – značaj očuvanja mira i stabilnosti u regionu, zajednički ekonomski projekti, značajne godišnjice, ali i globalne teme, prevashodno one u vezi sa našim odnosom prema različitim vojnim savezima.  Vučić kaže da je za Srbiju od vitalnog značaja da tragičan događaj iz Libije dobije punu istinu.

Vučić je, govoreći o ekonomskim projektima, rekao da oni dobro napreduju i u skladu sa planiranim rokovima. To se pre svega odnosi na radove na mostu Ljubovija–Bratunac, ali je dodao da je bilo reči i o putu Bijeljina–Beograd, odnosno Bijeljina – Sremska Mitrovica, i putu Višegrad–Užice.

"Mislim da ćemo na sledećoj zajedničkoj sednici dveju vlada, Republike Srpske i Srbije, doći do zaključaka kako da pripremimo projektnu dokumentaciju i krenemo s radovima u 2017", rekao je Vučić.

Kada je reč o važnim godišnjicama, Vučić je pomenuo 75 godina od osnivanja Nezavisne Države Hrvatske, "mesta najtežeg i najvećeg pogroma našeg naroda u istoriji", i osnivanja jasenovačkog logora.

Srbija i RS će zajedno obeležavati te datume, ne samo u jednom danu, već nizom manifestacija, kako u Beogradu, tako i u Banjaluci, ali i u Jasenovcu ako nam bude dozvoljeno, rekao je Vučić.

Srbija i RS iskazale su identične stavove u odnosu na različite vojne saveze, a premijer Vučić je, govoreći o toj temi, naveo da će Srbija čuvati svoju vojnu neutralnost, da neće biti član nijednog vojnog saveza, izrazivši zadovoljstvo što je i predsednik Dodik rekao da će i RS voditi istu takvu politiku na nivou BiH.

Dodik: Snaga Srbije ključna za regionalnu stabilnost Š

Bosna i Hercegovina ne može i neće priznati nezavisnost Kosova bez stava Republike Srpske, izjavio je Dodik.

"Unilateralno proglašena nezavisnost kakvu su učinili kosovski Albanci za nas ostaje trajno neprihvatljiva", rekao je Dodik, osvrćući se na zahtev predsednika Albanije Bujara Nisanija da Sarajevo prizna jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

Dodik je naglasio da će RS pratiti šta radi Srbija i biti joj podrška u politici o Kosovu.

"Šta bi bilo da je neko iz Srbije došao u Sarajevo i tražio da Sarajevo prizna nezavisnost Republike Srpske? Neki smatraju da je to pravo predsednika Albanije, ali isto tako moraju da znaju da je i naše pravo da imamo naše politike", rekao je Dodik.

Dodik je, posle sastanka sa Vučićem, rekao da Republika Srpska pozdravlja "pojačanu snagu" Srbije, smatrajući da je ona ključna za regionalnu stabilnost i poziciju Srbije.

"Mir i stabilnost su glavni cilj koji smo utvrdili, želeći to i drugima, a ne samo srpskim narodima i državama", rekao je Dodik.

On je rekao da podrška Srbije Dejtonskom mirovnom sporazumu i teritorijalnom integritetu BiH nije sporna za Republiku Srpsku, već da su za taj entitet sporne nametnute nadležnosti od strane "međunarodnih okupatora", pre svega visokog predstavnika, koji su redizajnirali Dejtonski sporazum.

Dodik je istakao da RS ne vodi avanturističku politiku već se protivi nametanju rešenja stranaca, "koji su im razvaljivali ustavni poredak".

Dodao je i da je RS, kao i Srbija, vojno neutralna, i da će takvu politiku nastaviti da podržava i prati. 

Vučić: Ne bih se kladio na to da sam uplašen

Premijer Vučić je izjavio da će, u narednih nekoliko dana, doneti odluku koja prethodi raspisivanju izbora, pa će njegovi politički protivnici videti "koliko se uplašio".

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara koliko su tačne spekulacije da neće biti izbora, jer se komplikuje pitanje sa migrantima, primetio da oni koji o tome govore nisu zabrinuti zbog migranata, već žele da kažu da premijer nema podršku.

"Nisu ti koji o tome govore na društvenim mrežama i u pojedinim medijima stvarno zabrinuti zbog migrantske krize, niti zbog drugih pitanja, već bi da kažu da Vučić nema podršku i poverenje naroda, pa se uplašio narodne volje, pa ću migrantsku krizu iskoristiti kao dovoljan razlog", rekao je premijer.

Premijer je dodao da je dobro "dok ga vide uplašenog", iako se, kaže, "na to nikada ne bih kladio".

"Izbore će raspisati predsednik Republike i predsednica Narodne skupštine, a videćemo kada. To je njihova nadležnost. A da li ću ja doneseti odluku zavisi od toga koliko sam se uplašio, a to će videti u narednih nekoliko dana", poručio je Vučić.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво