Читај ми!

Vučić: Pozdravljamo reagovanje EU na Raminu izjavu

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da je dobro što je EU reagovala na izjavu premijera Albanije Edija Rame o mogućnosti ujedinjenja Kosova i Albanije, iako je to, kako je primetio, Unija "stidljivo uradila". Vučić nije želeo da komentariše različite izjave u vezi sa padom vojnog helikoptera ističući da treba da se sačeka "šta će tužilaštvo da kaže".

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je krajnje vreme da se prestane sa prekrajanjem granica na Balkanu, prenosi Tanjug.

Premijer je novinarima u Krupnju, gde je prisustvovao otvaranju fabrike tekstila "Džinsi", naveo da će Srbija nastaviti miroljubivu politiku, ali da ne može da na stotine izjava takvog sadržaja ćuti.

"Zato sam juče reagovao i rekao da je zaista krajnje vreme da se prestane sa prekrajanjem granica, da se prestane sa nečim što će ugroziti i stabilnost i mir na Balkanu. Dobro je, iako je to stidljivo EU uradila, da su na bilo koji način reagovali", rekao je Vučić.

Naveo je da ne treba smetnuti sa uma da je i on imao pitanje šta bi bilo da je neko nacrtao na kući njegovog oca mapu velike Srbije ili nešto slično i šta bi u tom slučaju radili njemu, Srbiji.

"Ćutali ste kao zaliveni, ni reč niste rekli kada se to desilo u Albaniji i rekli su – pa, u pravu ste", naveo je premijer.

Kako je rekao, na takvu vrstu dvostrukih standarda ili drugačijeg odnosa onda gledate da reagujete mirno, strpljivo i trpeljivo i dodao da je dobro da smo dočekali pa makar i stidljivu reakciju EU o tom pitanju.

"Mi ćemo i dalje tražiti dobre odnose sa Albanijom i insistiraćemo na tome, ali ćemo im u svakom trenutku jasno staviti do znanja šta je to što može, a šta je to što ne može da prođe na Balkanu" naglasio je Vučić. 

Izjave premijera Albanije Edija Rame i kosovskog ministra spoljnih poslova Hašima Tačija o ujedinjenju jesu neprihvatljive provokacije i nisu u skladu sa politikom saradnje u regionu, saopštila je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič.

Reagovao je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, rekavši da je sporno to što je malo ko reagovao na izjavu Edija Rame. 

Govoreći o padu helikoptera 13. marta, premijer Vučić je rekao da treba da se sačeka šta će tužilaštvo da kaže, ne želeći da komentariše različite izjave koje se poslednjih dana pojavljuju u javnosti.

Vučić je, odgovarajući na pitanja kako komentariše tvrdnje komandanta 204. vazduhoplovne brigade generala Predraga Bandića da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar od samog početka bio uključen u akciju spasavanja bebe, odgovorio da je to na tužilaštvu.

"To što u ovoj zemlji izgleda postoji samo jedan čovek koji je u stanju da pokuša da vidi i šumu od drveta, a mnogi šumu od drveta ne vide, i pokušava da kaže da se pogledaju pravi razlozi i ne traži krivce u drugom, a taj nesrećnik sam ja, ovi svi drugi prebacuju jedni na druge. Sreća moja pa nisam ni znao da se to dešava tog dana, ali evo, opet ću ja nekako ispasti kriv. Nije ni to loše, bar da postoji neko ko je uvek kriv za nešto u Srbiji", poručio je Vučić.

"Bez ozbiljne privatizacije ne možemo da krenemo napred"

Vučić kaže da nije zadovoljan brzinom privatizacije preduzeća u restrukturiranju i poručio da Srbija neće moći da krene napred bez ozbiljnog sprovođenja tog procesa.

Premijer Srbije je rekao da je nezvanično razgovarao sa stalnim predstavnikom MMF-a u Srbiji Kimom Daehangom u vezi sa rezultatima fiskalne konsolidacije, ali i dodao da Vlada Srbije toj instituciji neće uputiti zvaničan dopis pre kraja trećeg kvartala.

"Mislim da su veoma zadovoljni fiskalom, ali ono čime niko od nas nije zadovoljan, a to nije direktno vezano za MMF, već za Svetsku banku, jeste pitanje brzine privatizacije i bezbroj prepreka koje stoje na njenom putu u Srbiji", izjavio je Vučić.

Navodeći kao primer BIP, Vučić je istakao da to preduzeće ima gubitke od pet-šest miliona, da ne plaća državi struju i vodu, da smanjuje proizvodnju, ali da direktori uvek ostaju isti i da žive dobro.

"Nažalost, u Srbiji to tako funkcioniše, i to su ozbiljni problemi. Bavim se najvećim stvarima, posle Krupnja ćemo probati da završimo hemijski kompleks, FAP, 'Teniz', koji treba da dođe u Srbiju, zatim 'Kremonini'... To su krupne ključne stvari koje će uticati na celu zemlju kao što Železara ima uticaj", rekao je Vučić.

Poručio je i da Srbija neće moći da ide napred bez ozbiljnog sprovođenja privatizacije i uništavanja parazitskog ponašanja.

Govoreći o situaciji sa opasnim materijama iz odlagališta jalovine nekadašnjeg rudnika "Stolice" u Kostajniku kod Krupnja, Vučić je rekao da je ona danas mnogo bolja nego ranije, ali ne dovoljno dobra.

"Problem je nastao ne krivicom države, već krivicom privatnika, tajkuna", rekao je Vučić i dodao da je država pokušala da interveniše, da je smanjila štetu, ali mora još da se radi, zbog čega će to pitanje biti tema i na jednoj od narednih sednica Vlade Srbije.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво