Dačić u Rimu o stabilizaciji odnosa sa Albanijom

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je u Rimu na trilateralnom sastanaku ministara spoljnih poslova Srbije, Albanije i Italije. Na susretu je usaglašen stav da će ovaj događaj doprineti stabilizaciji odnosa Beograda i Tirane.

Ivica Dačić je istakao da treba raditi na rešavanju razlika u cilju jačanja dijaloga i prijateljskih odnosa dve zemlje, javlja Tanjug.

"Treba da se usredsredimo na ono što nas ujedinjuje, a ne na ono što nas razdvaja. Deo smo istog regiona i težimo ka zajedničkim projektima", izjavio je šef srpske diplomatije tokom sastanka.

Na trilateralnom sastanku bilo je reči i o regionalnoj saradnji u svetlu evropskih integracija, kao i o podršci koju Italija daje ovom procesu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Poseban akcenat stavljen je i na jačanje regionalne ekonomske saradnje u sferi energetike i infrastrukture, prevashodno u kontekstu Strategije EU za Jadransko-jonski makroregion.

Šef srpske diplomatije izrazio je zabrinutost zbog eskalacije sukoba u istočnoj Ukrajini i apelovao na sve strane da odmah obustave upotrebu teškog naoružanja u civilnim naseljima.

"Duboko sam zabrinut zbog eskalacije sukoba u istočnoj Ukrajini, a posebno zbog upotrebe teškog naoružanja, uključujući nenavođene 'grad' rakete. Sve strane bi trebalo da se pridržavaju dogovora o primirju i odmah obustave upotrebu teškog naoružanja u civilnim naseljima", rekao je Dačić Tanjugu.

Kako je rekao, sastanak svih potpisnica Dokumenata iz Minska morao bi neodložno biti održan, a sve strane moraju da se obavežu da će obezbediti puno poštovanje i primenu odrednica sadržanih u Dokumentima.

"Želeo bih da naglasim da u potpunosti podržavam napore svoje predstavnice u Trilateralnoj kontakt grupi, ambasadorke Hajdi Taljavini, i da pozovem sve strane da se vrate za pregovarački sto u okviru Trilateralne kontakt grupe", rekao je predsedavajući OEBS-u.

Šef srpske diplomatije je pozvao sve strane da u potpunosti poštuju bezbednost i sigurnost posmatrača Specijalne posmatračke misije na terenu, i da posmatračima obezbede uslove za efikasno sprovođenje mandata koji imaju.

Dačić i Đentiloni su imali i odvojeni susret i tom prilikom su razgovarali o bilateralnim odnosima, unapređenju ekonomske saradnje i prioritetima predsedavanja Srbije OEBS-u.

Dvojica zvaničnika istakla su da su bilateralni odnosi Srbije i Italije odlični i da postoje mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje, posebno u oblasti infrastrukture i transporta.

Dačić i njegov italijanski kolega razgovarali su i o održavanju Četvrte zajedničke sednice dveju vlada, kao i o poseti italijanskog ministra spoljnih poslova Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво