Читај ми!

Uskoro sajt o pregovorima o članstvu u EU

Srbija bi uskoro trebalo da dobije sajt o pregovorima o članstvu u EU na kome će biti objavljeni svi dokumenti koje je u tom trenutku moguće objaviti, rekla je šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

U neformalnom razgovoru sa novinarima koji je organizovan u okviru projekta Podrške evropskim integracijama Srbije Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), Tanja Miščević je rekla da je sajt definitivno potreban, kako bi dokumenta bila dostupna na jednom mestu.

Podsetila je da je praksa da se neka dokumenta objavljuju pošto se otvore pregovori o poglavljima i dodala da će sajt sadržati i program i raspored analitičkog pregleda usklađenosti zakonodavstva, odnosno skrininga.

Da je potrebno na jednom mestu sistematski prikupiti dokumenta mišljenje je i zaposlenih u institucijama koje učestvuju u procesu pregovora, pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno uz podršku GIZ-a.

Istraživanje o internoj koordinaciji u pregovaračkom procesu koje je danas predstavljeno, pokazalo je da preovlađuje utisak da je proces preterano koordinisan, a Tanja Mišvečić je ukazala da je to proces koji ima tri vrste koordinacije.

Ispitanici su ocenili i da je proces pregovora dovoljno transparentan za one koji u njemu učestvuju, ali ne i za širu javnost i da je potrebno više uključiti civilno društvo koje bi određenim grupama stanovništva moglo da približi taj proces.

Državni službenici koji učestvuju u pregovorima smatraju da su komunikacija i informisanje u samom procesu dobri, a gotovo 64 odsto je ocenilo da je dobro i "usalgašavanje mišljenja kod otvorenih pitanja".

Većina smatra da nema problema u procesu koordinacije, a kao problemi se javljaju pitanje nadležnosti prilikom promene vlasti, nedovoljan broj saradnika i česte promene u ministarstvima, kratki rokovi i preopterećenost i u manjoj meri engleski jezik.

U raspravi je ukazano da Srbija još nema uži pregovarački tim za razliku od drugih zemalja koje su već na početku skrininga imale takav tim, kao i da bi odsustvo tog tima moglo da se odrazi na proces pregovora Srbije.

Tanja Miščević je rekla da Srbija ima preogvarački tim, a da je na Vladi da formira uži pregovorački tim, ocenivši da je to više pitanje vremena.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво