Читај ми!

Prva sednica privremenog veća Beograda

Održana prva sednica privremenog veća u Beogradu. Za sekretara veća izabran Goran Vesić. Usvojen Poslovnik o radu privremenog veća.

Prva, konstitutivna sednica privremenog veća Beograda završena je nešto posle 16.30 sati, a za sekretara je izabran Goran Vesić.

Sednici u Skupštini Beograda prisustvovali su predsednik Privremenog organa Siniša Mali, kao i članovi veća Tatjana Pašić, Nebojša Čović, Andreja Mladenović i Nikola Nikodijević.

Osim imenovanja sekretara veća, usvojen je Poslovnik o radu privremenog veća kojim se utvrđuje organizacija i način rada tog tela, kao i Odluka o prestanku mandata odbornika Skupštine Grada.

Usvojeno je i Rešenje o prestanku funkcije zamenika predsednika gradske skupštine, o prestanku dužnosti gradonačelnika Grada Beograda, njegovog zamenika i članova Gradskog veća, kao i Rešenje o razrešenju sekretara Skupštine Grada Beograda.

Predsednik privremenog veća Siniša Mali kaže da je prioritet da se u narednih dan ili dva utvrdi pravo stanje stvari, kako bi se obezbedio normalan rad tog organa.

"Naš plan je da već do petka imamo sastanke sa svim sekretarijatima Grada Beograda, sa svim direktorima javnih preduzeća, kako bismo utvrdili pravo stanje stvari, videli čime raspolažemo. S druge strane, da vidimo koje su potrebe tih sekretarijata kako bismo obezbedili normalno funkcionisanje grada", rekao je Mali. 

Na sednici su razmatrana i druga, tekuća pitanja od značaja za rad privremenog veća i funkcionisanje Beograda u narednom periodu, a o eventualnom smenjivanju direktora javnih preduzeća i reviziji njihovog rada nije bilo reči.

Tatjana Pašić smatra da to ne spada u tekuće poslove i da Privremeni organ koji će voditi Beograd do izbora treba da se bavi onim stvarima koje su u njegovom delokrugu rada.

"Gradska uprava i dalje postoji, pošto nije uveden privremeni organ u tu upravu, i tamo postoje sekretari, stručne službe, načelnici... koji i dalje treba stručno da obavljaju svoj posao kao što su ga i obavljali", rekla je Pašićeva.

Upitana da li to znači da sekretari ostaju, Pašićeva je rekla da je to njeno mišljenje i da će se videti kakve će odluke biti.

Prema njenim rečima, o budžetu Grada još nije bilo reči, ali će se o tome razgovarati, a ona je, kako kaže, predložila da se što pre isplati treći deo penzija.

"Ovo je kolektivni organ, videćemo u narednom periodu kako će se stvari odvijati što se tiče kadrovskih rešenja, ali ono što je minimum je da dobijemo neki presek o trenutnom stanju", rekao je Andreja Mladenović komentarišući smene direktora javnih preduzeća.

Narednih dana prema najavama članova biće donete odluke i o tome na koji način će biti finansiran grad - rebalansom, novim budžetom ili će biti doneta odluka o privremenom finansiranju. 

Prva, konstitutivna sednica Privremenog organa Beograda završena je nešto posle 16.30 sati, oko tri sata posle početka sednice.

Vlada Srbije je pre dva dana donela Odluku o raspuštanju Skupštine Grada Beograda i obrazovanju Privremenog organa Grada Beograda i Rešenje o imenovanju njegovog predsednika i članova.

Privremeno veće čine Mali i Čović, koje je predložila Srpska napredna stranka, Mladenović iz Demokratske stranke Srbije, Pašićeva iz Demokratske stranke, kao i Nikodijević iz Socijalističke partije Srbije.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво