Читај ми!

Dačić: Tražimo put do kompromisa

Državni vrh imaće apsolutno jedinstven stav o onome što je ponuđeno u Briselu, kaže premijer Ivica Dačić i poručuje da Srbija traži put do kompromisa. Niko ne dovodi u pitanje naše opredeljenje za evropske integracije, ali je naš nacionalni i državni interes da postignemo održivo rešenje u našim odnosima sa Prištinom, ističe Dačić.

Tražimo put do kompromisa i državni vrh imaće apsolutno jedinstven stav o onome što je ponuđeno u Briselu, tokom dijaloga sa delegacijom Prištine, poručio je premijer Ivica Dačić na konferenciji za novinare posle serije razgovora sa liderima političkih stranaka i šefovima poslaničkih grupa.

Stav Vlade biće poznat sutra, posle vanredne sednice, a odluku ćemo doneti vodeći računa o interesu celog našeg naroda i o interesu cele Srbije, poručio je Dačić.

Premijer je rekao da će Vlada u narednim danima nastaviti da traga za kompromisnim rešenjem za sever Kosova, posebno u oblasti policije i pravosuđa, jer 9. april nije "dan D", budući da će odluka o tome da li će se Srbiji dodeliti datum početka pregovora o članstvu u EU doneti tek krajem juna, prenosi Tanjug.

Prema Dačićevim rečima, treba nam održivo, sprovodivo rešenje koje je u interesu obe strane i dijalogu, a bez obzira na datum vezan za izveštaj Ketrin Ešton "nije korisno baciti u vodu postignuto, već treba nastaviti razgovore".

Niko ne dovodi u pitanje naše opredeljenje za evropske integracije, to je naš nacionalni interes, ali je naš nacionalni i državni interes i da postignemo održivo rešenje u našim odnosima sa Prištinom, ističe Dačić.

"Čak i da ne dobijemo datum moramo da nastavimo da rešavamo ovo pitanje. Treba li da čekamo još dve godine, pa da počnemo od istog ili goreg papira koji sada nemamo. To su predlozi koji su iz godine u godinu sve gori ", rekao je Dačić i ponovio da je želja da se ne prekida dijalog i da se u narednim danima dođe do kompromisa.

Premijer je rekao da su razgovori sa predstavnicima stranaka protekli u konstruktivnoj atmosferi, što odgovara stepenu važnosti i ozbiljnosti situacije.

Dačić, međutim, napominje da konsultacije nisu sazvane da bi Vlada tražila pomoć opozicionih stranaka kako bi neki predlog bio lakše prihvaćen.

"Vlada će se truditi da i nadalje ima konsultacije sa parlamentarnim strakama. Za nas je neophodno da se preduzmu svi koraci kako bi postojalo neophodno jedinstvo državnog vrha u ovako teškim trenucima, i u tom smislu neće biti razmimoilaženja u državnom vrhu", zaključio je Dačić.

Premijer je ocenio i da je upozorenje Srpske pravoslavne crkve bilo nepotrebno.

"Ne bih polemisao oko stava SPC, nema tu ništa da se polemiše. Rukovodstvo Srbije signurno neće izdati ni nacionalne i državne interese, niti Kosovo i Metohiju. Ja sam i patrijarhu i članovima Sinoda jasno rekao da svi moramo da imamo svoje odgovornosti i da je bolje da međusobno tražimo rešenje koje će biti u interesu našeg naroda", rekao je Dačić.

Rekao je da "poštuje crkvu patrijarha i sve vladike, ali da pismo s upozorenjem nije došlo iz Peći, nego iz Beograda. Što valjda govori o tome da je srpski patrijarh napustio Kosovo još 1690. godine".

"Nikada ih nisam napadao, ali kako piše u jednoj crkvenoj zapovesti treba da se mole za one koji su na vlasti, da donose odluke u interesu države i naroda".

"Nije poruka za narod da svi treba da budemo nabijeni na kolac i 500 godina da trpimo da bismo dočekali da se sklone oblaci. Za to vreme ovaj narod mora da preživi", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da brani svoj narod i versko i kulturno nasleđe i to će biti zadatak u narednom periodu.

Premijer je dodao i da ga je predsednik Tomislav Nikolić obavestio da će razgovarati s patrijarhom i dodao da on nikada nije bio od onih koji su napadali crkvu i da to nije činio ni kada je, kako je rekao, SPC podržavala predstavnike opozicionih stranaka protiv Slobodana Miloševića pre 2000. godine.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво