Читај ми!

Nikolić: Nikad više predsednik u Prištini

Mislim da više nikada neću biti predsedsednik u Prištini, a ni predsednik privremenih vlasti u Prištini nikada neće biti predsednik u Kosovskoj Mitrovici, rekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je Srbiji potreban konsenzus o Kosovu i Metohiji, što znači zauzimanje zajedničkog stava o pitanju do koje mere privreme institucije na Kosovu mogu da obavljaju vlast i koje su granice iza kojih država može da stane.

"Mislim da više nikada neću biti predsednik u Prištini, a ni predsednik privremenih vlasti u Prištini nikada neće biti predsednik u Kosovskoj Mitrovici", poručio je Nikolić u izjavi novinarima nakon obilaska poljoprivrednih radova u Melencima, u opštini Zrenjanin.

Prema njegovim rečima, neophodno je da se postigne konsenzus o tome "šta je Kosovo" i kako će se država ponašati prema Kosovu.

Takođe je naglasio da je potrebno usaglasiti do koje mere privremene institucije mogu da obavljaju vlast na Kosovu i koje su granice iza kojih Srbija kao država može da stane, i kako ćemo da reagujemo ako dođe do nekih neugodnih incidenata koji bi pokazali da prištinske institucije žele da sprovedu svoje nadležnosti na teritoriji cele pokrajine.

Nikolić je dodao da treba videti i u kom obliku prema prištinskim institucijama mogu da budu Srpska pravoslavna crkva na Kosovu, enklave u kojima su Srbi većina, četiri opštine na severu, i šta Srbija zastupa na međunarodnim skupovima, pod kojim uslovima učestvuje, pod kojima ne učestvuje.

"Treba utvrditi", kako je dodao, "da je Kosovo naše i da imamo jedinstveni stav vlasti i opozicije".

"Tek tada možemo da budemo snažni. Ako budemo išli razjedinjeni da dokažemo svoje pravo na KiM, od borbe nema ništa", kaže Nikolić.

Upitan da li postoje novi uslovi u vezi sa Kosovom, Nikolić je rekao da se ne moraju očekivati novi uslovi kada postoji stalno u vazduhu da Srbija uspostavi dobre odnose sa susednom državom Kosovom.

"Dalje od toga ne moraju ništa da nam crtaju niti govore", naveo je Nikolić.

Želja onih koji su priznali nezavisnost jeste da ta nezavisnost bude potpuna, istakao je Nikolić, dodajući da je "želja nas koji to ne prihvatamo, a koje je narod izabrao, da se to nikada ne ostvari".

"Ako budemo ostali kilometrima udaljeni jedni od drugih, a pregovaramo, od tih razgovora neće biti ništa", ocenio je predsednik Srbije dodajući da je važno da se sedne za sto i da se pokuša da se stavovi približe.

Nikolić je, takođe, najavio da će generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun posetiti Srbiju 23. jula, kao i da Ban planira da poseti i Kosovo.

"Ban Kimun bi trebalo da se izjasni da li obilazi samo predstavnike UN na Kosovu ili odlazi Kosovo za koje misli da može da bude zasebna država", rekao je Nikolić.

Nikolić je istakao da Srbija "gleda kako da odgovori na izazov koji se zove poseta Ban Kimuna Kosovu", imajući u vidu da Kosovo nije članica UN.

Govoreći o formiranju vlade, Nikolić je rekao da je dogovor o formiranju nove vlade veoma blizu i da do njega može doći danas ili sutra.

Nikolić je naveo da čeka da oni kojima je poverio mandat za sastav vlade opravdaju to poverenje i da je svako od njih ko je zatražio savet od njega, to i dobio.

Predsednik Nikolić je rekao i da bi, kada bi on odlučivao, gradonačelnika Zrenjanina Gorana Kneževića predložio za ministra poljoprivrede.

Број коментара 64

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво