Oproštaj od pilota Radeta Ranđelovića

Uz državne i vojne počasti, na Novom groblju u Beogradu, od pilota Radeta Ranđelovića oprostili se, pored članova porodice, predsednik Tadić, ministri Šutanovac i Dačić, načelnik Generalštaba VS Miloje Miletić, kao i kolege i prijatelji.

Rade Ranđelović, pilot potpukovnik Vojske Srbije koji je 7. jula poginuo prilikom pada aviona MIG 29 na batajničkom aerodromu, kremiran je uz državne i vojne počasti na Novom groblju u Beogradu.

Kremaciji su, pored članova porodice, prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, ministri odbrane i policije Dragan Šutanovac i Ivica Dačić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić, direktor policije Milorad Veljović, pripadnici Komande i jedinica Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, kolege i prijatelji.

Opraštajući se od pokojnog kolege brigadni general 204. avio baze Mirko Vranić rekao je da je Ranđelović bio ozbiljan, pravičan i predan poslu i da će nastaviti da živi u sećanjima kolega, rodbine i prijatelja.

Ranđelovićevoj supruzi predata je državna zastava kojom je bio prekriven njegov kovčeg.

Pilot Ranđelović rođen je u Bajinoj Bašti, Vazduhoplovnu akademiju završio je 1985. godine i važio je za najiskusnijeg pilota MIG-a 29.

Otac je tri sina. Oni koji su ga dobro poznavali kažu da je bio zaljubljenik u letenje, sport i knjigu.

"On je bio jedan maksimalno pametan čovek, čovek koji je imao jednu veliku brzinu razmišljanja, koji je u trenutku mogao da premota film na hiljadu strana, ali pored svih tih sposobnosti on je bio mek u duši, jedan divan čovek", rekao je Slobodan Perić, pilot u penziji.

Radetovi prijatelji slažu se da je bio primer oficira, pilota i čoveka.

Primer oficira, pilota i čoveka

"Bio je jedan od najiskusnijih. Ne vidim da je taj zadatak neko drugi mogao bolje da izvede. Bio je sposoban i za mnogo više", rekao je Goran Mandić, načelnik aerodromske kontrole leta u Batajnici.

"Rade je bio nesebičan i požrtvovan. Verovao je da se dobro dobrim vraća. Bio je sentimentalan, trpeljiv i romantičan. Tokom školovanja je čak napisao ljubavni roman. Poštovao je starije kolege i nadređene. Prema mlađima je ponekad bio i previše dobar. Ponašao se zaštitnički, očinski. Svi su ga poštovali i nije morao da gradi autoritet strogoćom. Mrzeo je svađu, zlobu, izazivanje", rekao je Bora Zoraja, pukovnik u penziji.

"On je sve posvećivao tom letenju. Njegova deca su volela avione, njegova porodica je znala Šta je ljubav prema letanju i njegova supruga i dan danas zna da je on sve to radio iz ljubavi", kaže pukovnik Dragan Vladisavljević.

Rade je, kažu, bio i neko koga bi svako poželeo za prijatelja. Umeo je da sluša, ali i da posavetuje.

"Prosto mi je milo kad ljudi koji me sretnu iz eskadrile, te u kojoj je on bio nadređen, i kažu sve najbolje o Radetu. Veoma, veoma vedar duh i želim da mi ostane ta poslednja slika baš takva", rekao je Sabahudin Tufekčić, major u penziji.

Radetovi prijatelji kažu, sećaće ga se do kraja života kao velikog pilota i čoveka, i svaki put kada pogledaju u nebo.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво