Tužilaštvo o "slučaju Egner"

U pripremi Sporazum sa odeljenjem za ratne zločine SAD kako bi izručenje nacističkog zločinca Petera Egnera Srbiji, bilo bliže i brže, rekao portparol srpskog Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić.

Portparol srpskog Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić najavio je da se sprema Sporazum sa odeljenjem za ratne zločine SAD kako bi izručenje nacističkog zločinca Petera Egnera Srbiji bilo bliže i brže.

Vekarić je, posle razgovora tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića sa predstavnicima Jevrejske opštine u Beogradu u vezi sa slučajem Egner, rekao da se sprema zajednička akcija Tužilaštva i jevrejske zajednice u Beogradu, koja će "procesno zadovoljiti prava žrtava", a preko jevrejskih grupa ostvariće se i komunikaciju sa američkim pravosudnim sistemom.

Predsednik Nadzornog odbora Jevrejske opštine u Beogradu Avram Izrael je sastanak s Vukčevićem ocenio izuzetno dobrim i ukazao da je jevrejska zajednica tokom Drugog svetskog rata desetkovana, ali da se zalažu da zločinci budu izvedeni pred lice pravde.

Izrael je rekao da su ponudili srpskom Tužilaštvu za ratne zločine pomoć jevrejskih zajednica u Evropi i SAD oko slučaja Egner", koji se sumnjiči za genocid i ratni zločin počinjen tokom Drugog svetskog rata nad civilnim stanovništvom, pretežno Jevrejima u Srbiji.

Posle tog sastanka, Vekarić je rekao da je Nemačka nedavno donela zakon o kažnjavanju negiranja holokausta, a Srbija koja želi da uđe u EU mora da poštuje evropske standarde i naša je obaveza da poštujem žrtve svih ratova i kaznimo zločince.

Osumnjičen za učestvovanje u genocidu nad Jevrejima u Srbiji

Tužilaštvo za ratne zločine podnelo je, krajem avgusta prošle godine, zahtev za sprovođnje istrage protiv Petera Egnera (87) zbog sumnji da je organizovao i podsticao na genocid, izvršio genocid i ratni zločin protiv civilnog stanovništva, pretežno Jevreja u Srbiji.

Tužilaštvo je predložilo Veću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu da Egneru odredi pritvor, a kada se u SAD završi postupak za oduzimanje državljanstva Egneru, da se uputi molba za njegovu ekstradiciju Srbiji, navedeno je u saopštenju.

U zahtevu za sprovođenje istrage se navodi da se Egner sumnjiči da je, kao pripadnik Četvrtog odeljenja Gestapoa i SS unteršarfirer, učestvovao u genocidu nad Jevrejima u Srbiji.

Rešenjem o sprovođenju istrage, koje je doneo istražni sudija Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu 26. septembra prošle godine, Egneru se na teret stavlja izvršenje krivičnih dela genocid i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na teritoriji Beograda, u periodu od aprila 1941. godine do oktobra 1944. godine, kao podoficir SS-a.

Egner se sumnjiči i za genocid, jer je, kao pripadnik nemačkog Gestapoa, imao nameru da istrebi jednu nacionalnu grupu - Jevreje u Beogradu.

Krajem 1941. godine, kako se sumnja, učestvovao je u odvođenju većeg broja civila u Jajince gde su streljani, kao i da je od kraja 1941. do sredine 1942. godine, kao stražar obezbeđivao odvođenje grupa Jevreja u logor Staro sajmište.

Egner je rođen u Crvenki, u Vojvodini, a u SAD je radio kao ugostiteljski radnik u hotelu "Olimpik" u Sijetlu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво