Читај ми!

Kecmanović: Sve bih učinio da sprečim tragediju da sam znao šta je u Kostinoj glavi

U Višem sudu u Beogradu nastavljen je parnični postupak koji je 27 članova porodica ubijene dece pokrenulo protiv dečaka koji je 3. maja prošle godine u školi "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro vršnjaka i čuvara škole, i njegovih roditelja. "Da mi je iko uključujući i školu skrenuo pažnju, reagovao bih i sve bih učinio da sprečim da se dogodi tragedija", rekao je otac Vladimir Kecmanović.

Na saslušanju se pojavio optuženi otac dečaka Vladimir Kecmanović, koji je doveden iz pritvora. Odbio je da odgovara na pitanja suda i punomoćnika oštećenih, jer kako je rekao, iz pijeteta prema žrtvama neće da priča o tome kakav je Kosta bio dečak.

Takođe je izjavio da ne može da shvati šta se desilo sa Kostom da napravi toliku tragediju i dodao je i da je on mrtav čovek posle 3. maja, a da je jedini razlog zbog čega je u sudu, njegova ćerka, odnosno Kostina sestra.

Vladimir Kecmanović je rekao da je njegov sin bio u kontaktu sa velikim brojem ljudi i da je imao veliki broj aktivnosti.

Da mi je iko uključujući i školu skrenuo pažnju, reagovao bih i sve bih učinio da sprečim da se dogodi tragedija, da sam mogao da znam šta je u njegovoj glavi”, rekao je Kecmanović.

Ponovo je izrazio saučešće porodicama ubijene dece.

Na današnjem ročištu se nije pojavila majka dečaka Miljana Kecmanović, jer prema sugestiji branilaca ne želi da dâ izjavu u parničnom postupku pre nego što kaže odbranu u krivičnom.

Svedočenje razredne starešine

Određena je pauza nakon koje je saslušana Nada Radonjić Bulatović, bivša razredna dečaka koji je izvršio masovno ubistvo.

Ona je govorila o njegovom odnosu sa drugom decom, ponašanju, ali i o procedurama u školi.

“Bio je dete kao i sva druga deca, miran, imao je sve petice. Bio je okrenut knjizi, rekao mi je da ga je interesovala nauka. Kod njega nije bilo odskakanja, nikakvih spoljnih manifestacija onoga što se dešavalo unutra. Prema nastavnicima se postavljao dominantno, kao da je iznad nas. Želeo je da u svemu bude najbolji“, rekla je Nada Radonjić Bulatović.

Svedočenje nastavnice advokat porodica ubijene dece nije želeo da komentariše, ali je bio oštar o izlaganju Vladimira Kecmanovića.

“Jedini razlog njegovog pojavljivanja u ovoj sudnici je davanje lažnog saučešća. Niko porodicu Kecmanović nije sprečavao da sakrivaju i otuđuju imovinu posle 3. maja, a navodno ih je sprečavao neko da upute pismo saučešća. Vladimir Kecmanović je danas uskratio davanje iskaza. zbog čega je onda dolazio? Jedino da izvede performans pred vama jer ako nije želeo da daje iskaz, nije ni morao da dođe“, rekao je Ognjen Božović, advokat porodica žrtava.

Advokatica porodice Kecmanović Marina Ivelja rekla je da je njen utisak da niko nije primetio da ponašanje K. K. odskače od nekog ponašanja koje je ponašanje svakog drugog deteta u toj školi i da niko nije mogao da pretpostavi da je dete koje je takvog ponašanja i uzrasta, vaspitanja moglo da uradi ono što je uradio.

U nastavku suđenja treba da bude saslušane i majka dečaka koji je počinio zločin, Miljana Kecmanović, kao i tadašnja direktorka škole.

Suđenju su prisustvovali članovi porodice Aćimović, Čikić, Vlahović, Negić, Anđelković, Kobiljski, koji su podneli tužbu.

Ispitani svi oštećeni

U toku ovog postupka do sada su ispitani svi oštećeni, odnosno 27 članova porodica koji su tužbu podneli.

Sudija je odlučila da deo suđenja, kada su svedočili maloletna braća i sestre ubijenih, zatvori za javnost. Ovom tužbom pored Miljane i Vladimira Kecmanovića obuhvaćen je i njihov sin maloletnik koji je počinio masakr.

Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će doneti odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbeni zahtev porodica, ili ga eventualno odbija.

Tužba je podneta u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha.

Pred ovim sudom vodi se i krivični postupak protiv oca i majke dečaka, kao i vlasnika i instruktora streljačkog kluba u kojem je kako se sumnja K. K. učio da puca, dok je maloletnik krivično neodgovoran jer u trenutku masakra nije navršio 14 godina. Sud je u ovom slučaju prihvatio predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i zatvorio suđenje za javnost. Protiv Kecmanovića se vodi tri parnična postupka, dok je ukupno podneto pet tužbi, koje su podneli maloletnici i nastavnica istorije koji su tad teško ranjeni.

недеља, 02. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије