Читај ми!

Nastavljeno suđenje Kecmanovićima – oštećeni postavljali pitanja, sledeće ročište 15. maja

U Višem sudu u Beogradu je nastavljeno suđenje Vladimiru Kecmanoviću, ocu dečaka koji je u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” ubio devet učenika i čuvara te škole. Optuženi je odgovarao na pitanja odbrane i oštećenih. Sledeće ročište zakazano za 15. maj.

Vladimir Kecmanović je na današnjem ročištu odgovarao na pitanja odbrane i oštećenih, odnosno članova porodice ubijenih, rekla je njegov advokat Irina Borović.

Na sledećem ročištu zakazanom za 15. maj, odbranu bi trebalo da iznese i njegova supruga Miljana Kecmanović.

Kecmanović je prethodno izneo odbranu i odgovarao na pitanja suda i tužilaštva, dok je najavio da na pitanja punomoćnika oštećenih neće odgovarati i juče je počeo da odgovara na pitanja oštećenih, odnosno članova porodice ubijenih.

On od početka suđenja negira krivicu za delo za koje se tereti, teško delo protiv opšte sigurnosti. Sud je u ovom slučaju zatvorio suđenje za javnost iz razloga zaštite interesa maloletnih žrtava.

U toku iznošenje odbrane optuženih

Punomoćnica oštećenih Zora Dobričanin Nikodinović je novinarima ispred Palate pravde rekla da malo šta može da kaže o današnjem suđenju, s obzirom na to da je zatvoreno za javnost, ali je navela da je u toku iznošenje odbrane optuženih kroz postavljanje pitanja.

Irina Borović, branilac optuženih Kecmanovića, rekla je da danas nije započeto iznošenje odbrane drugooptužene - majke dečaka K. K. koji je počinio ubistva u školi i istakla da im je žao što su oštećeni bili prinuđeni da budu dopunski traumatizovani i da ponovo prolaze kroz teške trenutke i posledice ove tragedije.

Punomoćnik oštećenih Ognjen Božović je rekao da još nije poznato da li će sud na sledećem pretresu nastaviti sa saslušanjem Kecmanovića ili će drugooptužena izneti odbranu.

"Imali smo priliku da čujemo kako Vladimir Kecmanović vidi svoju poziciju u svemu što se dogodilo, kako vidi svoju odgovornost i šta smatra da je važno. Imali smo priliku da shvatimo njegove karakterne crte i kakva je ličnost", rekao je Božović i dodao da nije iznenađen onim što je čuo u odnosu na ono što se desilo.

On je takođe rekao da ne postoje smetnje da Vladimir Kecmanović bude doveden i saslušan u parničnom postupku po tužbi koju je protiv njega i njegove supruge podnelo 27 članova porodice ubijenih.

Božović je najavio da Kecmanović u parničnom postupku neće imati pravo da uskraćuje pitanja punomoćnicima, kao što je slučaj u krivičnom postupku, i neće imati pravo da se brani ćutanjem.

Komentari branilaca da im je žao što su oštećeni iznova traumatizovani, Božović je ocenio da dodatno povređuju porodice žrtava i da su neprimereni, kako sa kolegijalnog stanovišta, tako i sa ljudskog i moralnog.

Optuženi i instruktor i vlasnik streljane

Pored Kecmanovića, optuženi su i instruktor i vlasnik streljane u kojoj je, kako se sumnja, njegov maloletni sin K. K. učio da puca. Otac dečaka optužen je da je izvršio krivično delo - teško delo protiv opšte sigurnosti jer je dete od 13 godina vodio u streljanu i učio da puca, kao i da nije adekvatno čuvao oružje u kući.

Dečak K. K., koji u vreme izvršenja ovog zločina nije imao navršenih 14 godina, pa samim tim nije krivično odgovoran, pucao je na učenike Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" iz dva očeva pištolja koja je uzeo 1. maja.

Potom ih je kobnog dana stavio u svoj ranac, otišao u školu i tokom prvog časa ubio 10 osoba i ranio još petoro dece i nastavnicu istorije.

среда, 29. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије