Читај ми!

Incident u romskom naselju na Paliluli – policijska brutalnost ili postupanje u skladu sa zakonom

Unija Roma Srbije i Inicijativa za ekonomska i socijalna prava - A 11 osudili su, kako tvrde, brutalno policijsko postupanje i nedopustivo prekoračenje ovlašćenja u romskom naselju na Paliluli u Beogradu. Međutim, policija je, povodom navoda o prekomernoj upotrebi sile saopštila da je postupila u skladu sa svojim ovlašćenjima tokom potrage za osumnjičenima za uznemiravanje više mlađih osoba na autobuskom stajalištu i napad na policijskog službenika.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo, povodom medijskih navoda o jučerašnjoj akciji na Paliluli u Ulici Vuka Vrčevića, da su pripadnici policije u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima tražili lica na adresama stanovanja, koja se sumnjiče da su prethodno uznemiravala više mlađih osoba na autobuskom stajalištu, a odmah potom napali i povredili policijskog službenika.

Najpre je, navodi MUP, tridesetogodišnji policijski službenik Policijske uprave za grad Beograd juče oko 15.45 u Bulevaru Despota Stefana napadnut prilikom vršenja službene dužnosti, u trenutku kada je uočio da tri osobe maltretiraju više mlađih lica.

"U nameri da odbrani mlađa lica i zaštiti ih od nasilnika, primenio je policijska ovlašćenja, legitimisao se službenom legitimacijom, nakon čega su mu tri osobe uputile uvrede, a zatim je jedan od njih ciglom pogodio policijskog službenika u glavu, dok ga je drugi udario zatvorenom šakom, takođe u predelu glave", dodaje se u saopštenju.

Povređenog policijskog službenika je Hitna pomoć prevezla u Urgentni centar, gde mu je ukazana lekarska pomoć.

"Policija je ubrzo identifikovala izvršioce i utvrdila da se radi o licima koja žive u nehigijenskom naselju u Ulici Vuka Vrčevića, kao i da se radi o licima koja su od ranije poznata kao izvršioci više krivičnih dela sa elementima nasilja", ističe MUP.

Takođe, za dvoje od njih bila je raspisana i potraga zbog postojanja osnova sumnje da su i u prethodnom periodu izvršili slična krivična dela.

Policija u saradnji sa nadležnim tužilaštvom intenzivno radi na pronalasku tih lica.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom apeluje na medije da ne objavljuju neproverene i netačne informacije kojima obmanjuju javnost, već da sve prethodno provere preko zvaničnih institucija“, zaključuje MUP.

Unija Roma osudila "brutalno i ponižavajuće policijsko postupanje"

Unija Roma Srbije izrazila je duboku zabrinutost i oštru osudu zbog, kako tvrde, brutalnog i ponižavajućeg policijskog postupanja u romskom naselju u beogradskoj opštini Palilula i od nadležnih organa zatražila hitnu, transparentnu i nepristrasnu istragu.

Kako se navodi, incident koji se dogodio u subotu u večernjim časovima je ozbiljno prekoračenje ovlašćenja policije, udar na ljudska prava, dostojanstvo i bezbednost romske zajednice i stavlja pod sumnju sposobnost državnih organa da delotvorno i pravično štite sve svoje građane.

"Prema izveštajima s terena, policijska racija nije samo bila deo redovne operacije u potrazi za osumnjičenim, već je izmakla kontroli i prerasla u brutalni napad na civilno stanovništvo. Članovi naše zajednice svedoče o policijskom nasilju koje uključuje fizičko zlostavljanje, pretnje i verbalne uvrede usmerene na nacionalnoj osnovi", navodi Unija u saopštenju.

Unija je istakla da takvo ponašanje nije samo neprihvatljivo, već predstavlja ozbiljno kršenje Zakona, uz zahtev institucijama da identifikuju odgovorne za zlostavljanje, privedu ih pravdi i da rezultate istrage jasno i javno saopšte, kako bi se obnovilo poverenje građana u pravosudni sistem.

U saopštenju se dodaje da incident nije izolovan slučaj, već predstavlja deo šireg problema koji se tiče odnosa između policije i romske zajednice.

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava - A 11: Rasističke i uvrede po nacionalnoj osnovi

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava - A 11 saopštila je da prikuplja dokaze o, kako ocenjuju, brutalnom i nedopustivom prekoračenju policijskih ovlašćenja u romskom naselju u Ulici Vuka Vrčevića u Beogradu, koje je, kako se čini, rasno motivisano.

Prema informacijama sa terena, navodi Inicijativa, pripadnici MUP-a upali su u subotu uveče u romsko naselje u potrazi za N. N. licem, fizički napali nekoliko ljudi, pretili građanima i upućivali rasističke i uvrede po nacionalnoj osnovi.

U skladu sa informacijama kojima bude raspolagao, pravni tim Inicijative A 11 podneće u najkraćem roku odgovarajuće prijave nadležnom tužilaštvu, sektoru unutrašnje kontrole i zaštitniku građana, navodi se u saopštenju.

Prema oceni Inicijative, u vremenu kada slušamo izjave o toleranciji, pravnoj državi i poštovanju ljudskih prava, izuzetno je poražavajuće i alarmantno kakvom su tretmanu gotovo svakodnevno izloženi Romi i Romkinje.

"Građani Srbije su dovoljno zabrinuti zbog policijske demonstracije moći na javnim mestima, ali je pripadnicima romske nacionalne manjine utoliko gore, jer su svakodnevno podsećani da njihova prava, u očima onih koji bi trebalo da nas štite, vrede manje", ukazala je Inicijativa A 11.

Organizacija je pozvala MUP i ostale nadležne organe da hitno istraže kako je "do ovakvog sramnog postupanja došlo i da odgovorne kazne u skladu sa zakonom".

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара