Tužilaštvo podiglo optužnicu i traži 12 godina zatvora za oca dečaka koji je počinio masovno ubistvo u Ribnikaru, a za majku dve i po godine

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Vladimira K., oca dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet vršnjaka i čuvara. Tužilaštvo za njega traži 12 godina zatvora, a za majku deteta dve i po godine. Optužnica i protiv predsednika i radnika streljane zbog lažnog svedočenja – za njih se traže po tri godine zatvora.

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović saopštio je da je Vladimir K. optužen da je počinio teško delo protiv opšte sigurnosti, kao i da je sina od 13 godina tokom godinu dana obučavao da rukuje oružjem. Takođe, optužen je i da nije na zakonski način čuvao oružje i municiju.

"Nakon nešto više od pet meseci sveobuhvatne istrage, Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Vladimira K., oca deteta koje je 3. maja 2023. godine u osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar' lišilo života 10 osoba, od čega devetoro dece, i ranilo šest osoba, od kojih petoro dece", naveo je tužilac Stefanović.

Tužilac je naveo da postoji opravdana sumnja da je okrivljeni u periodu od godinu dana pre tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" obučavao svog sina od 13 godina da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućom municijom, da gađa u mete u obliku koncentričnih krugova, silueta ljudi, učio ga da puni okvir, pravilno stoji i diše prilikom korišćenja vatrenog oružja.

Kako je Stefanović naveo, u istrazi je utvrđeno da okrivljeni nije držao oružje i municiju u sefu koji se nalazio pričvršćen za zid u ormaru hodnika, a koji je prethodno nabavio radi ostvarivanja uslova za bezbedno smeštanje i čuvanje oružja, kako bi dobio odobrenje nadležnog organa za nabavljanje i držanja vatrenog oružja.

"Naime, držao je predmetno vatreno oružje sa pripadajućih šest okvira i municijom umesto u metalnom sefu sa ključem, u dva plastična kofera koji služe za prenošenje oružja, a ne i za njegovo bezbedno smeštanje i čuvanje. Ovi koferi su se nalazili u jednom rancu crne boje, pri čemu su oružje i pripadajući okvir bili upakovani u jednom plastičnom koferu sa katancem koji je imao šifru, dok je drugi plastični kofer bio bez katanca i u njemu je bila smeštena pripadajuća municija“, naveo je Stefanović.

O danu kada je počinjen masovni zločin

Kako Tužilaštvo navodi, okrivljeni je tako omogućio detetu da dođe u posed dva pištolja, za koje ga je prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu, "češka zbrojevka" i "ruger", za čije nabavljanje i držanje je dobio odobrenje nadležnog organa.

"Sin okrivljenog je, kako se sumnja, došao do oružja 1. maja 2023. godine, kada je napunio šest pripadajućih okvira sa municijom za pištolje 'češka zbrojevka' i 'ruger', sa ukupno 92 metka, i stavio ih kod sebe, a zatim ih 3. maja prebacio u svoj ranac i poneo sa sobom u Osnovnu školu 'Vladislav Ribnikar', koju je pohađao. Ušavši u prizemlje škole, dečak je najpre pucao na radnika obezbeđenja, zatim je pucao na dve učenice koje su sedele za stolom za dežurstvo, kao i na još jednu učenicu koja se nalazila pored klavira", rekao je Stefanović.

Potom je, kaže tužilac Stefanović, hodnikom otišao do kabineta istorije, u kojem su se na času nalazili nastavnica istorije, student istorije na praksi, kao i 23 oštećena maloletna učenika odeljenja 7/2, u kojoj je ispalio ukupno 45 projektila.

Optuženje majke dečaka, njen DNK pronađen na jednom metku

Više javno tužilaštvo u Beogradu neposredno vrši optuženje i majke dečaka Miljane K. zbog krivičnog dela Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Ona je optužena jer je neovlašćeno držala municiju, budući da je tokom istrage na jednom od metaka za pištolj 'češka zbrojevka' pronađen njen DNK.

"Preciznije, na jednoj čauri koja je pronađena u kabinetu istorije kod vrata, kada se ulazi, pronađen je njen nesporni DNK“, rekao je Stefanović.

Optuženi i predsednik i instruktor u streljačkom klubu

Zbog krivičnog dela davanje lažnog iskaza, neposredno su optuženi i predsednik Streljačkog kluba Partizan praktikal šuting Ratko I. i instruktor u tom klubu Nemanja M.

Okrivljeni Ratko I. je, kako se sumnja, dao lažan iskaz pred tužilaštvom kada je ispitivan u svojstvu svedoka u istrazi protiv Vladimira K., tako što je tvrdio da on nije video dečaka da puca, da ga je video samo jednom preko video-nadzora, kako dotrčava do svog oca koji puca, te da je lično dao nalog instruktoru da dete izvede napolje.

Takođe je tvrdio da nikada nije upoznao K. K., niti je sa njim bio na vatrenoj liniji.

“Takav iskaz je suprotan dokazima koje je prikupilo Više javno tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije. Okrivljeni Nemanja M. je takođe u istrazi lažno tvrdio da mu nije poznato da li je Vladimir K. na svoju odgovornost dao sinu da puca iz vatrenog oružja, jer on to nije video, i da jeste – da bi sigurno sankcionisao takvo postupanje, te da mu nije poznato da Vladimir K. s nekim dolazi u streljanu da puca, čiji iskaz je suprotan prikupljenim dokazima“, rekao je Stefanović.

Tužilaštvo traži višegodišnje kazne zatvora

Stefanović je rekao da je optužnica napisana na 267 strana i da je sprovedena opsežna istraga. Ukazao je i na specifičnost slučaja, budući da je zločin počinilo trinaestogodišnje dete, zbog čega krivično ne može da odgovara.

Optužnica je predata Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrđivanju, uz predlog sudu da optuženom Vladimiru K. produži pritvor, kao i da ga nakon održanog glavnog pretresa sud oglasi krivim i osudi na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 12 godina.

Za Miljanu K. tužilaštvo je predložilo kaznu zatvora u trajanju od dve godine i šest meseci, a za predsednika streljačkog kluba i instruktora u tom klubu kazne zatvora u trajanju od po tri godine.

Svi učenici odeljenja 7/2 Ogledne osnovne škole "Vladislav Ribnikar", bez obzira na to da li su ranjeni ili ne, dobili su status oštećenih u ovom krivičnom postupku, s obzirom na traumu koju su preživeli gledajući kako njihov školski drug puca u njihove drugare.

Tužilaštvo je sudu predložilo da se isključi javnost tokom glavnog pretresa.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара