Читај ми!

Velika akcija hapšenja poreskih inspektora u Beogradu

Šest poreskih inspektora uhapšeno u Beogradu zbog zloupotreba u vezi sa povraćajem PDV-a i pranjem novca, kojim je budžet Srbije oštećen za višemilionski iznos i omogućeno neosnovano bogaćenje vlasnicima privatnih firmi. Među uhapšenima je i načelnik poreske kontrole u Poreskoj upravi u Zemunu. Osumnjičenima određeno zadržavanje do 48 časova.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su šest osoba zbog postojanja sumnje da su izvršile više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i na taj način oštetile državni budžet za oko 124,1 milion dinara, saopštio je MUP.

Hapšenja su se odvijala u poreskim upravama Zemun i Voždovac, a osumnjičenima su lisice stavljene na radnom mestu.

Uhapšeni su zaposleni u Ministarstvu finansija Poreskoj upravi Filijala Voždovac Lj. Š. (1959), D. S. (1975), A. B. (1972), kao i A. P. (1965), T. V. (1959) i D. S. (1965) zaposleni u Poreskoj upravi Filijala Zemun.

Sumnja se da su Lj. Š., D. S., A. B. i jedna osoba za kojom se traga, kao i T. V. i D. S., od januara 2021. do januara ove godine, unošenjem lažnih podataka u Zapisnike o kontroli osam preduzeća omogućili da se tim preduzećima isplati povraćaj PDV-a.

A. P., inače rukovodilac jednog odeljenja zemunske filijale Poreske uprave je, kako se sumnja, svojim parafom overio i odobrio Zapisnik o kontroli koji je sačinjavala D. S. i time omogućio nezakonit povraćaj PDV-a jednom preduzeću, navodi se u saopštenju.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Hapšenje se sprovodilo po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, u saradnji sa unutrašnjom kontrolom Ministarstva finansija.

Današnja akcija nastavak je avgustovske akcije, kada je u Beogradu uhapšeno sedam osumnjičenih da su oštetili budžet Srbije za 350 miliona dinara.

Poreska uprava: Nulta tolerancija na korupciju

Oglasila se i Poreska uprava Republike Srbije ističući da imaju nultu stopu tolerancije na korupciju, kao i da su odlučni u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Poreska uprava je krajem prošle i početkom tekuće godine započela postupke utvrđivanja nepravilnosti u radu određenih državnih službenika, angažovanih na poslovima kontrole povraćaja PDV-a. Po okončanju postupaka Odeljenja za unutrašnju kontrolu Poreske uprave, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu dostavljena je kompletna dokumentacija, kao i izveštaji o predmetima u kojima je zaključeno da postoji osnov sumnje da su ova lica izvršila krivična dela", ističe se u saopštenju.

Dodaju i da će Poreska uprava i ubuduće sprovoditi kontrole zakonitosti rada državnih službenika i za sve utvrđene nepravilnosti, kao i u ovom slučaju, obaveštavati nadležne organe. 

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара