Читај ми!

Učenik koji je pucao u školi na Vračaru ne može krivično da odgovara, ocu određeno zadržavanje

Učenik sedmog razreda OŠ "Vladislav Ribnikar", K. K. (13) , koji je jutros hicima iz pištolja usmrtio osam učenika i učenica, kao i radnika obezbeđenja, a šest učenika i učenica i nastavnicu teško ranio, nije krivično odgovoran, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu. Ocu određeno zadržavanje od 48 sati.

Prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica, učenik koji je pucao u školi na Vračaru K. K. je krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, ocu ovog dečaka V. K. (48) određeno je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnosti. 

Prethodno su na licu mesta uviđaj obavili dežurni zamenici javnog tužioca Odeljenja za opšti kriminal i Odeljenja za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koji su naložili da se u prisustvu radnika Centra za socijalni rad od K. K. uzme izjava i da se obavi lekarski pregled, nakon čega će Centar odlučiti koje će mere iz svoje nadležnosti dalje preduzeti.

Takođe je naloženo da se od K. K. uzme krv radi toksikoloških analiza, kako bi se utvrdilo da li je u vreme izvršenja krivičnog dela bio pod dejstvom alkohola, narkotika, odnosno drugih psihoaktivnih supstanci.

Ispituju se sve okolnosti ovog slučaja, kako je došao do pištolja, kao i motivi ovog gnusnog zločina, saopštilo je tužilaštvo.

Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović u svoje ime i u ime celog kolektiva VJT izrazio je najiskrenije saučešće porodicama nastradale dece i radnika škole.

Kada deca postaju krivično odgovorna

Goran Ilić, zamenik republičkog javnog tužioca, objasnio je u razgovoru za RTS kakva je krivična odgovornost učenika koji je pucao.

Zamenik republičkog javnog tužioca Goran Ilić rekao je da učenik koji je pucao ne može krivično da odgovara, jer naš krivičnopravni sistem kao donju granicu krivične odgovornosti maloletnika predviđa uzrast od 14 godina.

"Maloletnicima od 14 do 16 godina mogu biti izrečene vaspitne mere, a izuzetno starijim maloletnicima od 16 do 18 godina da se izreknu sankcije i to je tzv. maloletnički zatvor, on traje do pet godina, izuzetno do 10 godina", objasnio je Ilić.

Ilić je rekao da je granica odgovornosti u nekim zemljama niža. "Društvo se promenilo i maloletnici i deca i možda bi i to trebalo uzeti u obzir prilikom izmena zakona. Ne treba ništa na prečac da se radi pod uticajem ovog događaja, već temeljno razmotriti i doneti odluku da li su potrebne izmene Zakona o maloletnicima", rekao je Ilić.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво