Читај ми!

Amonijačna voda procurila iz cisterne u Pančevu, čekaju se rezultati merenja

U naselju Topola kod Pančeva sinoć je došlo do curenja amonijačne vode iz auto-cisterne. Opasnosti po građane nema, a istraga je u toku. Čekaju se rezultati merenja.

Oko 22.30 sati, u naselju Topola nakratko je došlo do curenja amonijačne vode iz auto-cisterne.

Vatrogasci i policija još dežuraju na terenu, ventil na cisterni je zatvoren, i nema nikakve opasnosti za građane. Policija, međutim, ne dozvoljava pristup mestu na kom je došlo do akcidenta.

"Sektor MUP-a za vanredne situacije u Pančevu obezbeđuje lokaciju, prati njeno saniranje. Pozvani su sinoć oko 1.00 sat i izašli na teren inspektori za zaštitu životne sredine zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za zaštitu životne sredine", rekao je državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Aleksandar Dujanović.

Dujanović je rekao i da je Ministarstvo uputilo poziv i Institutu za rudarstvo i metalurgiju u Boru da izvrši sva potrebna merenja, a kada lokacija bude obezbeđena i sanirana, inspektor Ministarstva za zaštitu žiovotne sredine će preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti.

Dodao je da je Grad Pančevo angažovao Zavod za javno zdravlje Pančevo da obavi sva potrebna merenja, tako da se očekuju i ti rezultati.

"U pitanju je amonijačna voda, što je mnogo blaže nego amonijak, ali za sada nemamo informaciju o tome koliko je toga iscurelo. Očekujemo zvanične rezultate Zavoda za javno zdravlje Pančevo", rekao je Dujanović.

Dujanović je dodao kako je cisterna bila parkirana na parkingu kompanije "Saga" i da je bilo planirano da nastavi put do cementare u Popovcu, koja amonijačnu vodu koristi u svojoj proizvodnji.

Naveo je da inspektori na terenu utvrđuju odakle je krenuo transport, kako je cisterna završila na parkingu "Sage" u naselju Topola i gde nastavlja dalje, a podaci će biti poznati u toku dana.

Nema teže povređenih

U opštoj bolnici u Pančevu rekli su da se na pregled javilo dvadesetak ljudi iz romskog dela naselja Topola. Posle pregleda svi su pušteni kući jer nisu imali znakove trovanje, niti bilo kakve druge zdravstvene tegobe. 

Kako je ranije javljeno, jedna osoba prebačena je u Pančevačku bolnicu na terapiju kiseonikom.

Kako je preneo pančevački portal 013info, bili su evakuisani meštani desetak okolnih kuća. Komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona Pančevo Boro Majkić rekao je da su se oni oko 3.30 vratili u svoje domove, jer po svim merenjima nije zabeležen amonijak u vazduhu.

Stevanović: Zdravlje građana Pančeva nije ugrožreno

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović poručio je da bezbednost i zdravlje građana Pančeva nije ugrožena.

Istakao je da incident nema veze sa prugom koja se nalazi u neposrednoj blizini, a auto-cisterna je bila parkirana pored industrijskog koloseka koji nije javna pruga već industrijski kolosek koji pripada Azotari Pančevo.

Stevanović je kazao da je zvaničan podatak iz Opšte bolnice u Pančevu da je posle akcidenta sinoć na pregled primljeno šestoro odraslih i šestoro dece i da svi imaju lakšu kliničku sliku.

Reč je o stanovnicima naselja Topola."Ko može biti odgovoran za to što se dogodilo proceniće nadležne institucije i siguran sam da će odgovorni odgovarati", rekao je Stevanović. 

недеља, 02. април 2023.
7° C

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно