Читај ми!

Svedoci protiv OVK uplašeni, nekoliko prebačeno u inostranstvo

Šef tima za bezbednost i postupanje sa svedocima pri Specijalnom tužilaštvu za rasvetljavanje zločina pripadnika OVK, Miro Jukić, izjavio je da su svedoci na Kosovu zabrinuti i uplašeni, te da je nekoliko njih moralo da bude izmešteno u inostranstvo.

Miro Jukić, koji je treći svedok Specijalnog tužilaštva na suđenju bivšim šefovima organizacije veterana Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju u Hagu, kaže da ima svedoka koji su sami kontaktirali s funkcionerima tužilaštva.

Kaže da je razgovarao sa oko 30, dok je sve osoblje razgovaralo sa ukupno 200 svedoka.

"Svi su bili jako zabrinuti, neki su počeli da zovu telefonom, neki su nam rekli da više s njima ne kontaktiramo, a njihova reakcija uglavnom nije bila dobra. Svi ljudi koji su me zvali bili su zabrinuti i uplašeni", naveo je Jukić.

Prema njegovim rečima, jedan od svedoka je pobegao sa Kosova i Metohije nakon što je saznao za objavljivanje poverljivih informacija, a neki od svedoka su sklonjeni zbog njihovog zastrašivanja.

"Tužilaštvo je preduzelo mnogo koraka, na osnovu ovoga smo preduzeli mere. Neki od njih su dobili nove telefonske brojeve i telefonsku opremu za sigurnu komunikaciju s nama. Za mnoge od njih pripremam planove za upravljanje u rizičnim situacijama, neke smo i preselili sa Kosova", otkrio je Jukić, a preneli prištinski mediji.

Prilikom donošenja odluke o njihovom premeštanju, uzete su u obzir pretnje i izjave svedoka, rekao je Jukić.

Jukić, inače hvratski državljanin, naveo je da je radio u oblasti zaštite svedoka u Hrvatskoj i BiH i šest godina u Tribunalu za bivšu Jugoslaviju, kao službenik za podršku svedocima i žrtvama.

Prethodno su u procesu protiv Gucatija i Haradinaja svedočili koordinatorka istraga u Specijalnmom tužilaštvu Zdenka Pumper i bivši novinar Haljilj Beriša.

Gucati i Haradinaj optuženi su za krivična dela protiv sprovođenja pravde, odnosno za ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, za zastrašivanje svedoka, osvetu i narušavanje tajnosti postupka.

U sedište organizacije kojom su upravljali prošle godine stiglo je nekoliko paketa sa dokumentima koji su procurili iz Kancelarije specijalizovanog tužioca u Hagu. O sadržini dokumenata govorili su javno na konferencijama za štampu u Prištini i drugim javnim nastupima.

понедељак, 02. октобар 2023.
19° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"