Читај ми!

Lokalizovan požar u magacinu u Luci Beograd, u pomoć vatrogascima stigao i brod sa Dunava

Vatrogasci su posle više od dva sata lokalizovali požar koji je oko 6.00 izbio u privatnom magacinu u Luci Beograd. Nema povređenih. Za sada se ne zna uzrok požara.

Lokalizovan je požar koji je oko 5.55 izbio u privatnom magacinu u Luci Beograd. Nema opasnosti da se vatra proširi i zahvati susedne objekte. Vatrogasci ulaze u objekat i raščišćavaju ga.

Sam pojam lokalizacije podrazumeva da su vatrogasci sigurni da se požar neće preneti na deo objekta koji nije zahvaćen vatrom, objasnio je za RTS komandant Vatrogasne brigade Beograd Miloš Majstorović.

Magacin se prostire na više od 700 kvadrata, na tri etaže. U objektu je bila uskladištena carinska roba svih vrsta – plastika, tekstil, papir, karton, dodaje Majstorović.

Na licu mesta je 14 vatrogasnih ekipa sa 50 vatrogasaca koji rade na dogašivanju požara.

U Luci Beograd je i vatrogasno-spasilački brod koji vatrogasna vozila snabdeva vodom i pomaže u gašenju požara sa druge strane magacina.

Komandant Vatrogasne brigade Beograd kaže za RTS da je zbog raznovrsnosti robe koja se nalazila u magacinu otežano gašenje, pošto su isijavanje i požarno opterećenje veliki.

Kaže da se smenjuju ekipe vatrogasaca zbog obima požara, kako bi vatra bila što pre ugašena.

Povremeno je pucalo staklo i čule su se manje detonacije, a magacinu ne može da se priđe.

Gust crni dim širio se sa Dorćola i video sa veće udaljenosti. Vetar koji duva dim odnosi ka rekama.

Građanima se preporučuje da zatvore prozore ukoliko se njihovi stanovi nalaze u pravcu u kom vetar nosi dim i da odu na bezbednije mesto, gde dima nema. 

U ovom požaru nema povređenih osoba, a dogašivanje je u toku, saopštio je MUP.

Za saobraćaj je zatvoren deo Ulice Žorža Klemensoa koji vodi ka Luci Beograd. 

Za sada se ne zna uzrok požara.

"Požar nije izazvao povećanje koncentracija zagađujućih materija"

Po pozivu iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda, ekipe Jedinice za ispitivanje kvaliteta vazduha Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd izašle su na lokaciju na kojoj je prijavljen požar kako bi se sagledao uticaj požara, koji je zahvatio jedan od magacina Luke Beograd, saopšteno je iz ovo sekretarijata.

Trenutnim merenjima na terenu utvrđeno je prisustvo zagađujućih materija (SO2, NOx, CO) na lokaciji magacina zahvaćenog požarom, dok koncentracije zagađujućih materija u rezidencijalnim zonama u široj okolini nisu bile povećane.

Uticaj požara na kvalitet vazduha u bližoj i široj okolini Luke Beograd prati se kontinualno kroz mrežu automatskih mernih stanica za kontrolu kvaliteta vazduha, na kojima nije detektovano povećanje koncentracija zagađujućih materija.

Kako se navodi u saopštenju, do pogoršanja kvaliteta vazduha u neposrednoj blizini magacina zahvaćenim požarom, ali i u celom gradu nije došlo zbog aktuelnih vremenskih prilika, pre svega uticaj vetra, kao i činjenice da se dim brzo podizao u više slojeve atmosfere.

U razgovoru sa predstavnicima Luke Beograd dobijene su informacije da se u skladištima koja su zahvaćena požarom ne nalaze opasne i eksplozivne materije, jer je to jedan od osnovnih uslova za korišćenje magacinskog prostora i u tom smislu postoji rigorozna kontrola.

Preporuke za ponašanje građana koji žive u samoj blizini Luke Beograd usklađene su sa preporukama koje je objavila vatrogasna brigada Uprave za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije.

Luka Beograd: Žalimo zbog uznemirenja građana Beograda i javnosti

Povodom požara koji je jutros izbio u skladištu Luke Beograd, menadžment tog akcionarskog preduzeća saopštio je da žali zbog uznemirenja stanovnika Dorćola, kao i svih građana Beograda i zainteresovane javnosti.

Navodi se da je požar u Lameli 10 objekta "Metali" lokalizovan oko devet časova uprkos vetru koji je ometao gašenje.

Kako se dodaje, trenutno nije poznat uzrok požara ni visina štete koja je nastala, kao ni koliko će trajati sanacija objekta.

Lamela 10 površine 4.500 metara kvadratnih izdata je zakupcima koji se smatraju stručnim i savesnim, navodi se u saopštenju i ističe da unutra nije bilo ni otrovnih ni eksplozivnih materija.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво