Читај ми!

Šarančić i saradnici pravosnažno oslobođeni optužbi

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio nekadašnjeg generalnog direktora Železnica Srbije Milanka Šarančića i trojicu njegovih saradnika od optužbi da su od 2004. do 2006. godine zloupotrebom položaja oštetili to javno preduzeće, saznaje Tanjug.

Optužbi za zloupotrebu službenog položaja su pravosnažno oslobođeni i bivši pomoćnik direktora za vuču i vozna sredstva ŽTP Beograd Zoran Milićević i zastupnik preduzeća "Korel" iz Londona, kao i odgovorno lice u privatnom preduzeću "Sibeks" Milorad Čelebić, te bivši pomoćnik direktora Sektora za vuču i tehničku dokumentaciju u Železnicama Srbije Dragoslav Pejčić.

Oštećeno privredno društvo "Srbija kargo" a.d. kao pravni sledbenik JP Železnice Srbije  upućeno je da imovinsko-pravni zahtev ostvari u parničnom postupku.

Tom odlukom potvrđena je druga prvostepena presuda Specijalnog suda u Beogradu iz marta 2019. godine.

Po mišljenju Apelacionog suda, pravilno je prvostepeni sud zaključio da nije dokazano da su Šarančić i ostali okrivljeni iskorišćavanjem službenih položaja, postupajući suprotno Zakonu o javnim nabavkama i Pravilniku o javnim nabavkama radova, usluga i dobara ŽTP "Beograd", pribavili protivpravnu imovinsku korist inostranim preduzećima na štetu JP "Železnice Srbije".

Nema dokaza ni da im je u tome pomogao Čelebić stvaranjem uslova za izvršenje krivičnog dela.

Prema stavu Apelacionog suda, ni činjenice ni indicije na koje se poziva tužilac, u nedostatku drugih dokaza, ne dovode do nesumnjivog zaključka da su okrivljeni izvršili krivična dela koja su im stavljena na teret.

"Shodno navedenom, pravilno je prvostepeni sud okrivljene, primenom načela u slučaju sumnje - u korist okrivljenog, oslobodio optužbe", navodi sud.

Prvom prvostepenom presudom, koju je 2015. godine ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi, Šarančić je bio osuđen na pet godina zatvora, a Miličević i Čelebić na po četiri, dok je Pejčić i tada bio oslobođen optužbi.

Optužnica protiv njih podignuta je u decembru 2010. godine, a izmenjena u junu 2016.

Šarančić i ostali su oslobođeni optužbi za zloupotrebe prilikom ugovaranja nabavke šest dizel električnih lokomotiva od Slovenačkih železnica i 10 dizel motornih vozila od švedske kompanije "Sveden rejl".

Tužilaštvo ih je, inače, teretilo, smatrajući da je taj posao mogao da se obavi u Srbiji uz niže troškove.  

недеља, 03. децембар 2023.
° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке