Saša Cvjetan optužio zaštićenog svedoka

Bivši pripadnik "Škorpiona" Saša Cvjetan na suđenju četvorici pripadnika te jedinice, optuženih za ratni zločin, svedočio da je zaštićeni svedok ubio albansko dete. Cvjetan tvrdi da je nepravedno osućen na maksimalnu kaznu.

Na suđenju četvorici pripadnika jednice "Škorpioni", koji se terete za ratni zločin u Podujevu, marta 1999. godine svedočio je, Saša Cvjetan koji je već osuđen za ovaj zločin.

Cvjetan je pred Specijalnim sudom optužio zaštićenog svedoka "P1" da je ubio albansko dete.

Prema optužnici, Željko Đukić, Dragan Medić, Dragan Borojević i Miodrag Šolaja terete se za ubistvo 14 albanskih civila i ranjavanje petoro dece u Podujevu, 28. martra 1999. godine.

Oni se terete da su, kao pripadnici jednice "Škorpioni" koja je bila u sastavu MUP-a Srbije, u dvorištu kuće porodice Gaši iz automatskog oružja ispalili više projektila u grupu u kojoj je bilo 19 žena i dece.

Na današnjem glavnom pretresu, Cvjetan je tvrdio da je u Preševu, u jednom dvorištu, bila gomila leševa, da je u toj gomili bilo dete koje je davalo znake života i da je video kako zaštićeni svedok "P1" puca u glavu tog deteta.

Cvjetan je za ubistvo albanskih civila optužio pripadnike "Škorpiona" izvesnog Nikicu i Muja, a ne one koji su optuženi, a za sebe je rekao da je osuđen na maksimalnu kaznu "mada zločin nije počinio".

Cvjetan je u Okružnom sudu u Beogradu za ovaj zločin već osuđen na 20 godina zatvora.

Petoro dece, koja su zadobila teške telesne povrede, preživelo je zahvaljujući intervenciji pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), koji su povređenima pružili medicinsku pomoć.

Komanda MUP-a u Podujevu, odmah po saznanju o izvršenom zločinu, vratila je pripadnike jednice "Škorpioni" sa Kosova i Metohije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара