Apelacionu sud ukinuo oslobađajuću presudu Predragu Bubalu

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je oslobađajuću presudu nekadašnjem ministru privrede i privatizacije Predragu Bubalu i ostalim optuženima za zloupotrebe prilikom prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd preduzeću "Vorldfin" iz Luksembruga 2005. godine, čij je krajnji vlasnik biznismen Milan Beko.

Istom odlukom naloženo je da se suđenje Bubalu i ostalima ponovi pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Apelacioni sud je zaključio da je osnovana žalba tužioca za organizovani kriminal i naveo da mu je "nejasan i neprihvatljiv" zaključak prvostepenog suda da nema krivične odgovornosti odgovornih lica Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda u slučaju "Luke Beograd", pa da to znači da nema ni odgovornosti Predraga Bubala.

Pored Bubala u postupku će se zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja ponovo suditi izvršnim direktorima Agencije za privatizaciju Miodragu Đorđeviću i Goranu Mrđi, direktoru Centra za tržište kapitala Alekseju Misailoviću, direktoru Akcijskog fonda Aleksandru Gračancu i direktoru Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasmini Dragutinović.

Takođe, ponovo će se suditi i bivšem direktoru Privrednog društva "Luka Beograd" AD Miroslavu Drobcu i bivšem finansijskom direktoru tog privrednog društva Dušanu Kosovcu.

Trebalo je primeniti Zakon o privatizaciji

U konkretnom slučaju došlo je do promene vlasništva državnog kapitala, pa se morao primeniti Zakon o privatizaciji, budući da je tim zakonom propisano da se njim uređuju uslovi postupka promene vlasništva društvenog, odnosno državnog kapitala, naveo je Apelacioni sud.

"Na ovo ukazuje i sam ugovor o kupoprodaji akcija zaključen izmedu Akcijskog fonda RS i preduzeća 'Worldfin' S.A. iz Luksemburga, a u kome je navedeno da je zaključen u skladu sa Zakonom o privatizaciji, Zakonom o akcijskom fondu i Zakonom o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata", navodi se u odluci.

Takođe, Apelacioni sud nalazi i da je prvostepeni sud propustio da oceni delove odbrana optuženih Miodraga Đordevića, Aleksandra Gračanca i Alekseja Misailovića u vezi sa činjenicom da li su znali da se radi nova procena vrednosti imovine "Luke Beograd".

Sud smatra da su saznanja oslobođenih o promeni vrednosti imovine morala da utiču na preduzimanje daljih radnji iz njihove nadležnosti.

Nejasni razlozi prvostepenog suda 

Apelacionom sudu su nejasni i razlozi prvostepenog suda po kojima izvedenim dokazima nisu potvrđeni navodi optužbe da se u radnjama Miroslava Drobca i Dušana Kosovca stiču elementi krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica.

Apelacioni sud je ukazao da se pobija zaključak prvostepenog suda da je bez značaja činjenica da li su okrivljeni bili obavešteni o dopisima "Luke Beograd", kao i zaključak da se ponuda za preuzimanje nije mogla stopirati, jer se okrivljenima ne stavlja na teret da je trebalo da stopiraju ponudu za preuzimanje, već da nije trebalo ni doneti odluku o prodaji akcija po ponuđenoj ceni.  

Suđenje Bubalu i ostalima počelo je u julu 2014. godine, kada je bivši ministar detaljno izlagao svoju odbranu i negirao optužbe za zloupotrebu službenog položaja.

Luka Beograd je jedan od predmeta na takozvanom spisku 24 sporne privatizacije. Beko ju je preuzeo 2004. i 2005. godine. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво