Читај ми!

Ratko Mladić izbačen iz sudnice

Zbog toga što je svedoku optužbe rekao da laže, Ratko Mladić izbačen iz sudnice Haškog tribunala. Dok je obezbeđenje izvodilo Mladića, on je i psovao. Mladić se vratio se u sudnicu na početak iskaza novog svedoka tužilaštva. Zaštićeni svedok optužbe rekao na suđenju da jula 1995. godine preživeo streljanje stotina Muslimana iz Srebrenice koje je, tvrdi, kod Zvornika počinila VRS.

Optuženi Ratko Mladić izbačen je iz sudnice Tribunala u Hagu zato što je rekao da svedok optužbe iz Srebrenice, koji je preživeo streljanje, laže. Dok su ga pripadnici obezbeđenja izvodili, svedoku je opsovao majku "tursku", javlja dopisnik agencije Beta.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (70) optužen je za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana u danima pošto je VRS, 11. jula 1995, zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Posle dva dana odsustva zbog manjeg medicinskog zahvata, Mladić je jutros doveden u sudnicu gde je svedok RM-346 započeo iskaz o tome kako je preživeo streljanje stotina Muslimana na vojnoj farmi Branjevo, 16. jula 1995. godine.

Zbog Mladićevog zdravstvenog stanja, sudije su, posle dvadesetak minuta, dale kratku pauzu da bi optuženi mogao da na nekoliko minuta izađe iz sudnice. Dok se vraćao u sudnicu, Mladić je glasno izgovorio nekoliko reči, a predsedavajući sudija Alfons Ori pitao je svedoka da li se optuženi njemu obratio.

"Najverovatnije, zato što je rekao da sam ja to sve slagao, nisam siguran da li je za mene, pretpostavljam", odgovorio je RM-346.

Sudija Ori potom je naložio da Mladića izvedu iz sudnice, a optuženi je, dok su ga stražari izvodili, na to doviknuo: "Što me, bre, uklanjaš, međede jedan! Ja sam rekao mom advokatu... Ovaj laže, Turčin, p...a ti materina turska".

Pozvan od sudija da potvrdi ili negira da je njegov klijent rekao svedoku da laže, Mladićev advokat Branko Lukić odgovorio je da je Mladić rekao advokatu Miodragu Stojanoviću da je svedok "sve naučio napamet".

RM-346 je, na pitanje sudije, kazao da je Mladić rekao da je on sve "izmislio i slagao".
Iskaz svedoka nastavljen je pošto je Mladić izveden iz sudnice.

Mladić se vratio se u sudnicu Tribunala na početak iskaza novog svedoka tužilaštva, francuskog inspektora Žana-Renea Rueza.

Preživeli opisao streljanje Muslimana iz Srebrenice

Zaštićeni svedok optužbe RM-346 rekao je pred Haškim tribunalom da je sredinom jula 1995. godine preživeo streljanje stotina Muslimana iz Srebrenice koje je na farmi Branjevo kod Zvornika, navodi, počinila Vojska Republike Srpske.

RM-346 posvedočio je da je posle pada Srebrenice pokušao da se probije šumom ka Tuzli u koloni u kojoj je bilo između 10.000 i 15.000 Muslimana, dok su njihove porodice krenule ka bazi Unprofora u obližnjim Potočarima.

Naveo je da je njega i još desetoricu VRS zarobila dva dana kasnije i prebacila
u Novu Kasabu gde je na fudbalskom igralištu već bilo 1.500 do 2.000 zarobljenika.

Mladić se pojavio, po iskazu svedoka, i rekao zarobljenicima da će biti razmenjeni, istovremeno naređujući da se napravi spisak sa njihovim imenima. Dok je Mladić bio prisutan, jedan Musliman je bio pretučen i ubijen, ali general nije reagovao, rekao je RM-346.

Kako je izjavio, iz autobusa kojim su zarobljenici bili transportovani, toga dana je video "četiri-pet tela" ispred "hangara" u selu Kravica. Po optužnici protiv Mladića, u skladištu u Kravici srpske snage ubile su, 13. jula 1995, oko 1.000 Muslimana.

Posle noći provedene u Bratuncu gde su neki od zarobljenika bili izvedeni i nisu se vratili, Muslimani su 14. jula 1995. odvedeni u selo Pilica i zatvoreni u fiskulturnu salu. Te večeri, RM-346 je, idući po vodu, po sopstvenim rečima, bio očevidac ubijanja zarobljenika iz jednog autobusa iza zgrade škole.

Pripadnici VRS su zarobljenicima 16. jula 1995. ponovo rekli da će ih razmeniti, a zatim su ih odveli na farmu Branjevo, naveo je u izjavi svedok.

Kada su stigli na farmu u tri autobusa, RM-346 je video gomile tela streljanih zarobljenika na livadi. Srpski vojnici zatim su Muslimane "izvodili iz autobusa na livadu i ubijali ih" u grupama od po desetak, rekao je svedok koji je to gledao dok na njega nije došao red.

Svedok je naveo da su najpre pucali rafalima, kada mu je, kako kaže, metak prošao kroz jaknu između leve ruke i tela. "Ja sam ostao ležati. Oni su pitali imali ko ranjen da pomognemo i previjemo. Neki su se javili, oni su ih pritukli", ispričao je svedok.

Na pitanje Mladićevog branioca u unakrsnom ispitivanju, kako je moguće da mu metak prođe ispod pazuha, a da ga ne povredi, dok su mu ruke bile vezane, RM-346 odgovorio da je moguće, jer mu je "pomogao dragi Bog, niko drugi".

Ležao je i slušao zvuke streljanja koje je potrajalo još oko četiri sata.

Po rečima svedoka, jedan kamion dopremio je još leševa, a teška mehanizacija radila je ceo dan. Svedok je, potom, pobegao sa mesta zločina i utocište pronašao ispod obližnjeg mosta, zajedno sa jos jednim preživelim.

Dva dana kasnije, međutim, predali su se usled iscrpljenosti srpskim
vojnicima koji su ih prebacili u logor Batković kod Bijeljine iz kojeg je RM-346 pušten u decembru 1995. godine.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво