Vučević: Srbija najbolji primer razvoja infrastrukture duž "Pojasa i puta"

Srbija je najbolji primer razvoja infrastrukture među zemljama članicama Inicijative "Pojas i put "- jedna je od poruka četvrte tink-tenk konferencije koju organizuje Institut za pojas i put. Otvarajući konferenciju premijer Srbije je poručio da čelično prijateljstvo Srbije i Kine predstavlja temelj zajednice dve zemlje za zajedničku budućnost.

Konferenciji u kojoj učestvuju predstavnici 15 zemalja sa četiri kontitenta, zajedno sa premijerom Vučevićem, otvorio je kineski ambasador Li, koji je naveo da je poseta predsednika Sija Beogradu osnova za još bolje odnose dve zemlje.

Vučević je poručio da Srbija predstavlja najbolji primer razvoja infrastrukture u okviru Inicijative "Pojas i put" i da čelično prijateljstvo Srbije i Kine predstavlja temelj zajednice dve zemlje za zajedničku budućnost.

"Srbija i Kina imaju vrlo jasan plan i želju da nastave saradnju kroz zajedničku budućnost na ravnopravnim osnovama", izjavio je Vučević na otvaranju Konferencije, koja se u Palati Srbija održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije i ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji.

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević rekao je da bismo dostojanstveno branili tekovine međunarodnog prava potrebni su nam prijatelji oni koji će iskreno zastupati ne naše stavove već principe međunarodnog prava.

"Nas je povezalo čelično prijateljstvo ali i krv srpskog i kineskog naroda prolivena nedaleko odavde čiju smo godišnjicu nedavno obeležili. Bombe nismo mi birali ali jesmo kako ćemo odgovoriti. Odogovorili smo tako što je na tom mestu nikao najlepši kulturni centar, kutlura je odogovr na bombe, mir je odogovr na rat, ravnopravnost je odogovr na hegemoniju i demontstraciju sile", rekao je Vučević.

Ambasador NR Kine u Srbiji Li Ming kaže da nedavno kada su se separatističke snage na Tajvanu i neke spoljne snage umešale stvorila se nesigurnost u vezi sa statusom Tajvana.

"Lažno su tvrdile da rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija nije rešila pitanje Tajvana u tom telu, Srbija je tada čvrstvo stala na stranu međunarodnog prava, pravičnosti i pravde. Čvrsto se držala političke posvećenosti što u potpunosti održava duboko političko poverenje između Kine i Srbije. Kina izražava zahvalnost zbog toga kao i uvek čvrsto će podržati suštinske interese Srbije, suverenitet i teritorijalni integritet", rekao je Li Ming.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије