Читај ми!

Veliki broj falsifikovanih proizvoda na tržištu – kako da ih prepoznate

Sa prazničnim periodom povećava se i potrošnja, čak i za 40 odsto. Nakon poslednjeg otkrića falsifikovanih proizvoda, potrošači će osim o cenama morati da vode računa i o kvalitetu namirnica. Marko Dragić iz Nacionalne organizacije potrošača rekao je za RTS da se može očekivati veliki broj falsifikovanih proizvoda na tržištu u Srbiji i građani koji su ih uočili mogu da ih prijave tržišnoj i poreskoj inspekciji.

Tržišni inspektori su nedavno otkrili ilegalnu proizvodnju falsifikata deterdženata, šampona i keksa "plazma". Marko Dragić iz Nacionalne organizacije potrošača rekao je za RTS da se to i očekivalo, pošto je i pre godinu dana došlo do otkrića falsifikata deterdženata koji su se prodavali na pijacama i na "haubama".

Istakao je da je iznenađujuće što se proizvođači falsifikata nisu opametili i prestali sa takvim ponašanjem, ali i što nadležni nisu pokrenuli dovoljno adekvatnih postupaka.

Dragić je rekao da se može očekivati veliki broj falsifikovanih proizvoda na tržištu u Srbiji.

"Pogotovo što su jako velike razlike u cenama i nije realno i prirodno da budu tolike razlike u cenama na pijacama i u samim prodavnicama. I pored marži i zarade koje trgovci imaju, opet ne može da dođe do tolikih oscilacija i ne može biti toliko niža cena na pijacama", naveo je Dragić.

Kako je objasnio, upravo je to pokazatelj da je to roba sumnjivog porekla i kvaliteta i da bi trebalo izbegavati ili prekomerno kontrolisati te proizvode kako se potrošači ne bi doveli u zabludu ili da ne bi nastao neki zdravstveni problem.

Obratiti se inspekciji u slučaju sumnje

Dragić je istakao da, ukoliko postoji sumnja da se u nekom objektu prodaju falsifikovani proizvodi, to bi trebalo prijaviti tržišnoj i poreskoj inspekciji, a ako postoji problem sa određenim proizvodom, to bi trebalo prijaviti inspekciji koja je zadužena za kontrolu porekla tog proizvoda.

Govoreći o cenama i sniženjima, Dragić je rekao da prosečan potrošač nikako ne može da zna kada je došlo do promene cene i da mu jedino preostaje da trgovcu veruje da je to zaista tako.

"Dok tržišna inspekcija može uvidom u knjige trgovaca da vidi da li je došlo do promene cena neposredno pre najave, na primer neko vikend sniženje ili vikend akcije i na taj način da pokrene adekvatan postupak i sankcioniše trgovca koji na taj način posluje", rekao je Dragić.

Poručio je da je savet za prazničnu kupovinu potrošačima da prate akcije i sniženja i da kupuju samo ono što im je neophodno.

субота, 13. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару