Читај ми!

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - u septembru probne vožnje

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad - Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici. Najavljeno je da će pruga biti puštena u saobraćaj u decembru.

Događaju su prisustvovali ministri Miloš Vučević i Goran Vesić, ambasador Kine u Srbiji Li Ming i zamenik generalnog direktora kompanije "Čajna stejt Reilvej Grup" Vang Tong Džun.

Dužina trase pruge od Novog Sada do mađarske granice je 108 kilometara, a vrednost radova je milijardu i 160 miliona dolara.

Ministar Goran Vesić je rekao da se izgradnjom brze pruge Novi Sad - Subotica postigao najveći i najvažniji tehnološki napredak, što će "staviti Srbiju na glavnu tačku Zapadnog Balkana". Najavio je da će sve biti spremno da do kraja juna krene sertifikacija pruge, dok će pruga biti puštena u saobraćaj u decembru.

"Za više od dve godine od kako je deonica Beograd - Novi Sad puštena u saobraćaj, ova brza i moderna pruga, ne samo da je znatno poboljšala uslove putovanja stanovništva Srbije, već je postala nova nacionalna karta Srbije", poručio je Li Ming, ambasador Kine u Srbiji.

Kineski konzorcijum koji izvodi ovaj kapitalni projekat već testira prugu na brzine od 200 kilometara na čas na deonici od Novog Sada do Vrbasa, a očekuje se da će polovinom septembra početi probne vožnje od Novog Sada do Subotice.

Redovne vožnje brzim vozom od Beograda do Subotice koje treba da traju 75 minuta, očekuju se u decembru ove godine.

петак, 24. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије