Od solarnih panela, preko digitalnih beleški do deljenja automobila – kako da "ozelenimo"

Nemačka je uspostavila strateško partnerstvo o klimatskom delovanju sa Srbijom i regionom Zapadnog Balkana, što znači da je prioritet privredne saradnje Nemačke i Srbije sprovođenje zelene agende kroz razvoj obnovljivih izvora energije i povećanje energetske efikasnosti. Direktor Nemačko-srpske privredne komore Aleksandar Markus je u razgovoru za RTS objasnio kako bi preduzeća mogla da smanje emisije gasova staklene bašte.

Direktor Nemačko-srpske privredne komore Aleksandar Markus rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da su ove godine organizovali prvi okrugli sto u Srbiji sa niskom emisijom gasova staklene bašte.

"Nismo koristili papir, ništa nije bilo štampano, sve je bilo digitalno, jako malo energije smo potrošili jer se, na primer, po četvoro ljudi vozilo kolima do skupa", naveo je Markus.

Na tom okruglom stolu, 14 preduzeća je iznelo podatke o tome šta oni rade kako bi unapredili svoju zelenu politiku.

"To je npr. postavljanje solarnih panela na krovovima fabrika, kako bi se smanjilo korišćenje struje iz konvencionalnih izvora, a sve više koristila iz obnovljivih izvora ili kupovina elektrovozila koja će sada biti službena vozila. Tamo gde parkiraju na krovovima parkinga se postavljaju solarni paneli koji pune strujom te automobile", navodi Markus.

Nemačko-srpska privredna komora ne može dati kredite ili grantove, ali to mogu omogućiti EU, nemačka vlada, GIZ, kao i Kreditni zavod za obnovu.

"Oni investiraju jako puno, pomažu preduzećima i javnom sektoru da se ciljevi ostvare, kreditima i grantovima", naveo je Markus.

Ukazuje da je potrebno i da se sprovede debirokratizacija, jer se sada za priključak za solarne panele čeka i do godinu dana.

Celo gostovanje Aleksandra Markusa možete pogledati u videu na početku teksta.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара