Čadež: IT sektor i građevina glavni pokretački motori srpske privrede

I ove godine pred srpskom privredom je mnošto izazova za čije će rešavanje biti potrebno znanje, strpljenje, ali i pomoć partnera. Rezultati iz prethodnog perioda, daju nam za pravo da kažemo da smo na pravom putu. Važno je pre svega zadržati pozitivnu energiju, jer ima puno projekata na kojima treba da radimo, poput Ekspa 2027, koji mogu da promene Srbiju, rekao je za RTS predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Ocenjujći srpsku privredu u protekloj godini predsednik PKS kaže da su joj rezultati dosta bolji nego što su mnogi očekivali.

"Pokazala se mnogo fleksibilnijom od privreda nekih razvijenijih zemalja, zašta možemo da zahvalimo lošem iskustvu iz prošlosti. Mi smo naučili da budemo fleksibilni, da se brže prilagođavamo, što se sada pokazalo kao dobro, zbog čega smo se snašli bolje nego neke razvijenije zemlje", rekao je Čadež.

Da se pomeramo ka boljem pokazuje rast izvoza u sektorimo kao što je IT, i to za 30-40 odsto u poslednje tri godine.

"U prošloj godini 60 fabrika je započeto sa gradnjom, a pregovara se o novih 90 projekata. I u ovoj godini očekujemo dalji rast u sektorima kao što je IT, zatim građevina gde imamo EKSPO 2027, sada kreću priprem. Građevinski sektor uz prateće komponente vući će i pozitivno uticati na našu privredu", smatra predsednik PKS.

Kaže i da turizam ima veliki potencijal za dalji razvoj što je pokazao i veliki Sajam vina u sklopu Inicijative Otvoreni Balkan koji je održan u Beogradu, gde su se pojavili svi koji nešto znače u svetu vina, ali i u ugostiteljstvu i hotelijerstvu.

Globalni i regionalni izazovi

Kada je reč o rizicima posmatrano iz globlnog domena to je nastavk nestabilnosti i ratovi koji utiču na privrede od logistike do svega drugoga.

"Ipak, vidim umereni optimizam na relaciji odnosa SAD i Kine, a te dve najveće ekonomske sile odlučuju, manje-više, kako će svet izgledati. Od rizika u Evropi je pre svega vidim nemoć EU da sagleda kako želi da izgleda u narednom periodu, što se pre svga ogleda u nemoći da reši šta želi sa ovim regionom. Kako da integriše ovaj region u svoje tržište. Ukoliko nema komunikacije, teško ćemo se povezati", kaže Čadež.

Otvoreni Balkan, Berlinska inicijative imaju za cilj da se ekonomije regiona međusobno povežu, kako bi se lakše integrisale u ekonomski sitem EU.

"Ovde kao rizik sada vidim neku vrstu letargije i nedostatak inicijative posle velikih procesa i stvari koje smo uradili u prethodnoj godini. Važno je da se zadrži pozitivna energija jer imamo zaista dobre stvari na kojima možemo da radimo, a koje bi suštinski mogle da promene Srbiju na bolje", naglasio je predsednik PKS.

Predsedavanje Ceftom vidi kao veoma važno.

"Našoj privredi, posle EU, najveće tržište su zemlje članice Cefte. Kao veliki izazov jvidim promenu mehanizma donošenja odluka, da neke stvari ne bi ostale blokirane iako su dogovorene", istakao je u razgovoru za RTS predsednik PKS Marko Čadež.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара