Читај ми!

Kada će prvi modeli električne "pande" izaći iz pogona u Kragujevcu

Sledeće godine u Kragujevcu bi trebalo da počne proizvodnja električne "fijat pande". Iako nema zvaničnih potvrda iz kompanije "Stelantis", u fabrici uveliko pripremaju proizvodne pogone za novi model.

Nešto više od godinu i po od kada je poslednji "fijat 500L" sišao sa proizvodne trake u Kragujevcu, u javnosti se sve češće govori o novom modelu koji će se proizvoditi u Šumadiji. U fabriku je stigla i nova oprema.

"Očekujem da u predviđenom roku do oktobra iduće godine sve to bude na mestu i da krenemo u serijsku proizvodnju i da će svi zaposleni, i naše kolege i koleginice koji su u inostranstvu će se vratiti i novi koji budu primljeni, biti radno angažovani", kaže Saša Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata FCA.

Primljeno je i nekoliko desetina novih radnika koji će upravljati robotima. Veća zapošljavanja se očekuju početkom 2024. Ipak, predviđa se da će biti angažovan znatno manji broj radnika nego u proizvodnji prethodnog modela.

"Sada trenutno imamo angažovano 500 radnika. Taj broj će se uvećati. U svakom slučaju će biti nešto manji broj radnika nego kod klasičnih automobila", dodaje Đorđević.

Nema potvrde informacije o novom modelu

Italijanski i francuski mediji prvi su objavili da će se u Srbiji proizvoditi električna "panda" na platformi "sitroena C3". Za Kristijana Bena, novinara Korijere Torina, nema dileme da "Stelantis" ozbiljno računa na Kragujevac kada je reč o proizvodnji "pande".

"U julu je bio sastanak sa lancem snabdevača u Kragujevcu. Njegovo kodno ime je 'smart vejb automobil'. To je praktično nova 'panda'. Informacija je nezvanična, ali kako mi je rečeno proizvodnja nove 'pande' počeće u aprilu u Kragujevcu", objašnjava Bena.

Informacije o novom modelu u "Stelantisu" niko nije spreman da potvrdi. Kažu da novi model neće biti predstavljen sve dok ne siđe sa proizvodne trake.

"Iz 'Stelantisa' su nam rekli da još nije zvanično izdato obaveštenje za javnost o tome gde će se proizvoditi nova električna 'panda', čija bi cena trebalo da bude oko 20.000 evra. Nezvanično su nam rekli da Maroko nije opcija, kako se u javnosti pričalo, ali da je Srbija jedna od mogućnosti", kaže Sanja Lučić, dopisnica RTS-a iz Italije.

"Stelantis" pod pritiskom italijanske vlade da poveća proizvodnju u Italiji

Upućeni kažu da je "Stelantis" već duže pod pritiskom italijanske vlade da poveća proizvodnju automobila u Italiji.

"Mnogi italijanski političari su apelovali na 'Stelantis' da proizvodi novi model 'pande' u Italiji. Mislim da se nešto može promeniti, ali ne u velikoj meri. Jedan od snabdevača sa kojim sam razgovarao je već počeo da šalje komponente u Srbiju", naglašava Bena.

Novi model je deo "Stelantisove" strategije čiji je plan da kompanija do 2030. proizvodi najmanje 75 novih modela električnih vozila. Očekuje se da nova "panda" postane popularna iz više razloga, pre svega zahvaljujući povoljnoj ceni.

петак, 12. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво