Читај ми!

Mali: U ponedeljak počinje isplata pomoći deci do 16 godina, prosečna plata već u decembru 840 evra

Ministar finansija Siniša Mali kaže za RTS da u ponedeljak počinje isplata jednokratne pomoći deci starosti do 16 godina. Za pomoć je prijavljeno 1.101.232 dece - 500.000 će novac dobiti u ponedeljak, a preostalih 600.000 u utorak. Mali ističe da je Srbija uprkos devet milijardi evra izdvojenih za pomoć građanima i privredi uspela da sačuva stabilnost i da privreda i dalje raste. Naglašava da imamo rekordan broj zaposlenih i najavljuje da će prosečna plata već u decembru iznositi 840 evra, a prosečna penzija od prvog januara 390 evra.

Isplata jednokratne pomoći države roditeljima dece starosti do 16 godine počinje sutra. Za mesec dana, za pomoć od 10.000 dinara prijavljeno je 1.101.232 dece.

Ministar finansija Siniša Mali kaže za RTS da će država ispuniti obećanje i da će, kao što je najavljeno, 25. septembra početi isplata jednokratne pomoći u iznosu od 10.000 dinara.

"Za pomoć se prijavilo 1.101.000 dece, odnosno roditelja. To samo pokazuje koliko smo pogodili pravu meru, s obzirom da je septembar mesec i početak školske godine", ističe Mali.

Naglašava da se skoro svako prijavio za pomoć i kaže da će 500.000 dece dobiti novac u ponedeljak, dok će preostalih 600.000 dobiti 10.000 dinara u utorak.

"Ako bilo ko ima reklamaciju, neka ne brine. Kada se reklamacija bude završila, u smislu žalbe ili ako nešto nije bilo jasno, taj ćemo novac takođe isplatiti", napominje Mali.

Podseća da ovo nije prvi put da država pomaže građanima i najavljuje da krajem novembra i početkom decembra počinje isplata još jedne velike jednokratne pomoći najstarijim sugrađanima od 20.000 dinara.

"Preko devet milijardi evra smo kao država uložili i dali građanima Srbije i privredi. Uprkos svemu tome, imamo sjajne makroekonomske rezultate u smislu da nam je udeo javnog duga u BDP-u 51 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta. Prosek evropske zone je negde oko 91 ili 92 odsto", naglašava Mali.

"Rekordan broj zaposlenih u Srbiji"

Ministar Mali ističe da smo uspeli da sačuvamo stabilnost i da privreda i dalje raste.

"Jedna mala Srbija pokazuje ozbiljne ekonomske rezultate u doba ove krize koja nikada nije bila veća - od korone, energetske krize, konflikta u Ukrajini", navodi Mali.

Naglašava da trenutno u Srbiji imamo rekordan broj zaposlenih.

"Imamo 2.310.000 zaposlenih u Srbiji, ljudi koji plaćaju poreze i doprinose. U odnosu na broj stanovnika, nikada nismo imali toliki broj zaposlenih – 50,4 je stopa zaposlenosti. Stopa nezaposlenosti je 9,6 odsto – nikada manja. Pre deset godina, stopa nezaposlenosti bila je 25,9 odsto, svaki četvrti u Srbiji nije imao posao", naglašava Mali.

Ističe da se i ove godine očekuje rekordan iznos direktnih stranih investicija.

"Na pravi način se borimo protiv svih izazova i uvek nam je želja da podignemo, podržimo ili osnažimo životni standard građana Srbije kroz jednokratne pomoći, a sa druge strane kontinuirano radimo na povećanju plata i penzija", objašnjava Mali.

"Već u decembru prosečna plata od 840 evra"

Mali kaže da je preko 200.000 zaposlenih u javnom sektoru – prosvetari, medicinske sestre i tehničari i negovateljice u ustanovama socijalne zaštite, već dobilo prvi deo plate za septembar uvećan za 5,5 odsto, dok su plate u celom javnom sektoru povećane za 12,5 odsto 1. januara ove godine.

"Svima njima, a i ostalima u javnom sektoru sledi još jedno povećanje od prvog januara od najmanje 10 odsto. Kada pogledate ta povećanja, to je preko 30 odsto povećanje plata u javnom sektoru samo za ovu godinu, što je daleko iznad nivoa inflacije", napominje Mali.

Najavljuje da ćemo već u decembru imati prosečnu platu od 840 evra u Srbiji i podseća da je pre 10 godina prosečna plata bila 331 evro.

"Mi smo potpuno u dinamici da do kraja 2025. prosečna plata u Srbiji bude preko 1.000 evra, a prosečna penzija da bude 430 do 450 evra", ističe Mali.

"Od prvog januara prosečna penzija 390 evra"

Osim 20.000 dinara jednokratne pomoći za penzionere krajem novembra i početkom decembra, ministar Mali ističe da se prvog oktobra ide sa vanrednom indeksacijom penzija, što znači da se penzije povećavaju za još 5,5 odsto.

"Dodatno na to, mi ćemo od prvog januara povećati penzije za još 14,8 odsto. Kada pogledate prošlu i ovu godinu, desilo se ono što se nikada u istoriji nije desilo. Neverovatnu smo stvar uspeli da uradimo. Nama su ukupno penzije porasle i porašće zajedno sa ovim povećanjem 56,1 odsto", ističe Mali.

Najavljuje da će već od prvog januara naredne godine prosečna penzija u Srbiji iznositi 390 evra i podseća da je pre 10 godina bila svega 201 evro.

"Ogromne pogodnosti sa penzionerskom karticom"

Za nekoliko dana treba da zažive penzionerske kartice. Ministar Mali navodi da se do petka za karticu prijavilo skoro 900.000 penzionera.

"Osim pokazivanja velikog poštovanja i zahvalnosti, želimo da im olakšamo treće doba. Za sedam dana ćemo imati i veliki događaj. Tada kreće primena penzionerske kartice", najavljuje Mali.

Ističe da su ogromne pogodnosti koje će penzioneri imati korišćenjem kartice.

Navodi kao primer da NIS svima koji imaju karticu nudi popust od jednog do tri dinara po litru goriva, Putevi Srbije nude tri odsto popusta na putarine, a "Aman" 10 odsto popusta na deo asortimana.

"Imate i skupljanje bodova. Što više bodova skupite, imate dalje popuste. Time pokazujemo brigu. Nije pitanje u dva ili tri dinara i dva ili tri odsto, time pokazujemo koliko se borimo za njih, koliko želimo da im olakšamo treće doba", naglašava Mali.

"Inflacija definitivno ide dole"

Projekat "Bolja cena" ulazi u drugu nedelju, a ministar Mali ističe da akcija daje efekte.

"Pokušavamo da u razgovoru sa maloprodajnim lancima smanjimo cene osnovnih životnih namirnica i drugih koje su važne", objašnjava Mali.

Navodi da će u decembru inflacija biti osam odsto, dok će prosek naredne godine biti 4,9 odsto.

"Definitivno inflacija ide dole. Svaki proizvod koji je na sniženju doprinosi tome", ističe Mali.

Naglašava da će i povećanje plata i penzija umnogome olakšati život građanima Srbije i doprineti njihovom životnom standardu.

"Ova inflacija jeste uvezena. Nismo mi izazvali konflikt u Ukrajini, ni energetsku krizu, ni koronu, ali kao sa svakim drugim izazovom, i sa tim ćemo se svi zajedno izboriti", naglašava Siniša Mali.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара