Читај ми!

Koliko će biti veći računi za gas, otkriva Dušan Bajatović

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je da sve one koji se greju na gas očekuje poskupljenje, ali da je suština da ono neće biti veće od 10 odsto. Kilovat-sat gasa koštaće 4,54 dinara, odnosno sa PDV-om – 5,02 dinara. Da preračunamo to sad na decembarsku prosečnu fakturu i da podelimo u dve kategorije, recimo 2.100 kilovat-sati gasa, gde je oko 200 metara kubnih povećanje će biti negde 847 dinara, a ako je 400 kubika, biće nešto više od 1.600 dinara u zavisnosti od toga koliko potrošite, kaže Bajatović.

Gas će od novembra biti skuplji 10 posto. Agencija za energetiku dala je saglasnost za poskupljenje gasa za javno snabdevanje pa će kilovat-sat koštati 4,54 dinara, odnosno sa PDV-om 5,02 dinara.

 Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je da oni koji se greju na gas mogu očekivati skuplje račune za oko 850 dinara.

"Da preračunamo to sad na decembarsku prosečnu fakturu i da podelimo u dve kategorije, recimo za 2.100 kilovat-sati gasa, gde će za oko 200 metara kubnih povećanje biti negde 847 dinara, a ako je 400 kubika, biće nešto više od 1.600 dinara u zavisnosti od toga koliko potrošite“, kaže Bajatović.

Prema njegovim rečima, suština je da poskupljenje neće biti veće od 10 odsto.

"Odluka je donesena i ona će se primenjivati od 1. novembra. Na taj način smo pomerili, da kažem, praktično račune, odnosno ovo poskupljenje u iduću godinu“, napomenuo je Bajatović.

Direktor “Srbijagasa“ kaže da je 95 dolara barel nafte, a Srbija ima naftnu formulu.

"Na tržištu se sada može naći gas negde od 42 do 55 evra po megavatu. Odnosno, 550 dolara plus transport ili 450 dolara plus transport. Kada biste vi to preveli na naše cene, ovo poskupljenje je moralo da bude veće“, smatra Bajatović.

Prema njegovim rečima, Srbija ima i dalje najpovoljniju cenu gasa u Evropi.

"Iz budžeta para nema. I tu je jedina mera MMF-a i Svetske banke. I to smo prihvatili u ovom budžetu gde je urađen balans. Znači, nema više para za socijalnu politiku“, napomenuo je Bajatović i dodao da smo mi i dalje najpovoljniji u Evropi. "Ja to mogu odgovorno reći. Mi moramo da kupimo još 500 miliona metara kubnih gasa, najmanje“, dodao je direktor "Srbijagasa".

Rekao je da je deo kredita te kompanije vraćen.

"Smanjićemo zaduženje 'Srbijagasa' sa 750 miliona, recimo na 400, i pretpostavljam da ćemo moći da intervenišemo, da nađemo neke realne, komercijalne kredite bez garancije države, jer nisu predviđeni u budžetu. Mi mislimo da će ova cena važiti ceo naredni kvartal iduće godine“, kaže Bajatović.

Govoreći o skladištu Banatski dvor, kaže da je potpuno puno.

U ovom momentu, najveći problem u stvari nisu količine gasa, čak ni njegova cela. Najveći problem je što nema mesta na transportnom sistemu“, kaže Bajatović.

Ocenio je da je Srbija bezbedna što se tiče gasa bez obzira na sve opasnosti.

"Gas je najjeftiniji, a verujte mi, vrlo smo bezbedni u odnosu na sve opasnosti koje su pred nama što se tiče gasa. A i cenovno će biti dobro. Biće prilagođeno tome da može da ga plati svaki korisnik“, rekao je Bajatović.

Ceo razgovor sa Dušanom Bajatovićem možete pogledati u videu na početku teksta.

уторак, 23. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару