Читај ми!

Počeo Sajam investicija i trgovine u Sjamenu, Srbija se kao počasni gost predstavlja sa četiri projekta

Najveći na svetu, međunarodni Sajam investicija i trgovine počeo je u Sjamenu u Kini. Okuplja 23. put predstavnike više od 1.000 kompanija. Tema ovogodišnjeg sajma su zelena energija, održivi razvoj i digitalna ekonomija. Srbija je ove godine, kao što je bila i 2019, počasni gost prestižne poslovne manifestacije.

Srbija se sa četiri investiciona projekta predstavlja na 23. međunarodnom Sajmu investicija i trgovine u Sjamenu. Jedina je zemlja u istoriji održavanja ovog sajma koja je dva puta bila počasni gost.

Pored specijalizovane izložbe "Ekspo 2027", koju će Srbija organizovati 2027. godine, srpska delegacija u Kini predstavlja i "Bio4 kampus" u Beogradu, kao i investicioni distrikt u Kragujevcu.

Tu je i investiciona mapa koja predstavlja 13 polja za investiranje u Srbiji koje će za veoma kratko vreme svima onima koji investiraju doneti dobre rezultate.

Sajam je otvoren jutros, a oko 11 časova na srpskom paviljonu bili su gosti iz Kine.

Delegaciju Srbije predvodi potpredsednica vlade i ministarka kulture Maja Gojković, a tu su i ministri Mihajlo Jovanović, Dubravka Đedović, koja će stići u toku dana, i ministarka nauke i inovacija Jelena Begović.

"Paviljon je prozor kroz koji se može videti budućnost Srbije"

Ministarke su na svečanom otvaranju srpskog paviljona rekle nešto više o pomenutim projektima.

"Paviljon Srbije kroz četiri projekta, koje smo odabrali da pokažemo, svakako predstavlja izlog u najbolje prilike za investicije u naše najdinamičnije razvojne komponente. Ovaj paviljon je prozor kroz koji se može videti budućnost Srbije kao zemlje koja je već danas potpuno posvećena saradnji i razvoju u održivom napretku. Srbija želi da pruži pun doprinos ukupnom međunarodnom razvoju", rekla je Maja Gojković.

Jelena Begović je istakla da je Srbija ponovo pokazala da je lider i vizionar u čitavom regionu.

"Velika prilika za investicije, velika prilika za diplomatiju, velika prilika za čitav društveni razvoj, ali ne samo Beograda, ne samo Srbije, već i regiona Zapadnog Balkana i čitavog regiona Jugoistočne Evrope. Srbija je ponovo pokazala da je lider i vizionar u čitavom regionu. Sa druge strane grada niče novi naučni kampus, centar za biotehnologiju, bioinformatiku, biomedicinu i biodiverzitet. Ovo je potpuno novi, originalan koncept, sigurno jedinstven u širokom regionu, jedan od nekoliko u Evropi koji će okupiti nauku i akademiju", rekla je Begovićeva.

Nakon svečanog otvaranja nacionalnog paviljona, potpisan je ugovor o donaciji kompanije "Ziđin" i Centra za sekvenciranje genoma i bioinformatiku.  Radi se o donaciji od 1,2 miliona evra za unapređenje istraživanja.

Na programu sutra, kada će biti nacionalni forum, jeste dodatna prezentacija svih investicionih projekata Srbije, kao i potpisivanje dva memoranduma o razumevanju.

Sajam investicija i trgovine je najveći sajam investicija i trgovine na svetu. Više od 80.000 privrednika će u naredna četiri dana provesti u Kini i odlučiti gde će investirati svoje sredstva za unapređenje kako nauke, tako i tehnologije, ali i svog poslovanja.

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара