Читај ми!

Bez dogovora o povećanju minimalne cene rada; Mali: Odluka sledećeg četvrtka, Vlada predlaže 47.154 dinara

Sindikalci i poslodavci nisu postigli saglasnost o povećanju minimalne cene rada na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta. Odluka o iznosu minimalne cene rade u Srbiji za sledeću godinu biće doneta na sednici Vlade 14. septembra, a predlog Vlade je da se minimalac poveća za 17,8 odsto i da iznosi 47.154 dinara, odnosno 401 evro, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Siniša Mali je nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta Srbije rekao da će cena radnog sata od 1. januara biti povećana sa 230 na 271 dinar, i da će biti povećan neoporezivi deo zarade sa sadašnjih 21.712 na 25.000 dinara.

Predstavnici sindikata tražili su da minimalac bude 52.000, koliko košta i minimalna potrošačka korpa.

Ministar Mali je rekao da je reč o nikada većem povećanju minimalne zarade, kao i da se, ako se uzmu projekcije inflacije za narednu godinu, dolazi do toga da će u realnom iznosu povećanje "minimalca“ za narednu godinu biti 13 procenata.

"Procentualno, to je najveće povećanje minimalne zarade do sada i u evrima iznosi negde oko 401 evro. Prvi put idemo na nivo minimalne zarade iznad 400 evra. Ta minimalna zarada će se primenjivati od 1. januara naredne godine. Ako uzmete u obzir da je projekcija inflacije za narednu godinu 4,9 odsto, dolazimo do povećanja minimalne zarade od realnih skoro 13 odsto“, rekao je Mali.

Ministar finansija je podsetio da je Vlada za ovu godinu povećala minimalnu zaradu za 14,3 odsto, a da će prosečna inflacija tokom ove godine biti na nivou od 12,5 odsto.

"Dakle, čuvamo, unapređujemo, jačamo životni standard građana Srbije“, podvukao je on.

Naglasio je i da je Vlada imala izbalansiran pristup u pregovorima, vodeći računa i o rasterećenju privrede i očuvanju pune zaposlenosti u realnom sektoru.

Rasterećenje zarada

"Da bi rasteretili privredu nastavljamo politiku rasterećenja minimalnih zarada kada su porezi i doprinosi u pitanju. Od 1. januara idemo sa povećanjem neoporezivog dela dohotka sa sadašnjih  21.712 dinara na čak 25.000 dinara. To je veoma važno jer time ne samo da rasterećujemo zarade, već podstičemo poslodavce da održe nivo zaposlenosti a doprinosimo i boljitku onih koji imaju najniža primanja“, kazao je Mali i dodao da će sa ovim povećanjem neoporezivog dela to rasterećenje biti 59,9 odsto.

"Pre pet godina imali smo opterećenje na zarade od 64 odsto, a sa ovim povećanjem neoporezivog dela dohotka opterećenje na zarade naredne godine biće prvi put ispod 60 odsto, tako da dodatno doprinosimo motivaciji  poslodavaca da zapošljavaju, otvaraju nova radna mesta, borimo se protiv sive ekonomije i da oni koji primaju plate u sivoj zoni budu zaposleni“,  kazao je Mali.

Iz Vlade Srbije sednici Socijalno-ekonomskog saveta su prisustvovali ministri za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, ministar finansija Siniša Mali i ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Sindikate su predstavljali predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, koji i predsedava sednici, predsednica UGS Nezavisnost Čedanka Andrić, a Uniju poslodavaca Srbije predstavljaju predsednik Miloš Nenezić i počasni predsednik Nebojša Atanacković.

I prošlonedeljni sastanak predstavnika sindikata, poslodavaca i Vlade završen je bez dogovora o tome koliko će od januara biti povećana minimalna zarada.

уторак, 21. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара