Читај ми!

Mali: Višak novca u budžetu ide za poboljšanje životnog standarda, u decembru prosečna zarada 840 evra

Ministar finansija Siniša Mali kaže za RTS da će višak novca u budžetu biti utrošen na poboljšanje životnog standarda građana Srbije, odnosno na plate i penzije. Očekuje se da prosečna zarada u Srbiji u decembru bude 840 evra. Predlog Vlade je da minimalna zarada od 1. januara bude povećana za 17,8 odsto, ističe Mali.

Govoreći o rebalansu budžeta, ministar finansija Siniša Mali je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je dobra vest to što su prihodi za ovu godinu veći od planiranih za 60,6 milijardi dinara.

“To omoćava da deficit budžeta koji smo planirali u iznosu od 3,3 smanjimo na 2,8 odsto. To dodatno doprinosi smanjenju inflacije“, rekao je ministar.

Ističe da je za građane najvažnije na šta će se taj novac trošiti.

"Taj novac ide na povećanje životnog standarda građana Srbije", rekao je Mali, precizirajući da se to odnosi na povećanje plata i penzija.

Podsetio je da su od septembra za 5,5 odsto povećane plate za zaposlene u sistemu obrazovanja, za medicinske sestre i negovateljice u domovima za socijalnu zaštitu.

Sa 12,5 odsto povećanja plata koje je bilo u januaru ove godine i sa predviđenih 10 odsto od 1. januara, to je za preko 208.000 zaposlenih povećanje od preko 30 odsto, dakle, daleko iznad nivoa inflacije, rekao je Mali i istakao da država vodi računa o tome da građani ne trpe zbog povećanja cena.

Podsetio je na to da će u januaru biti povećanje i za ostale zaposlene u javnom sektoru, te da će to u proseku značiti da je zarada porasla za 24 odsto.

Dodaje da su uprkos višim cenama, plate u realnom iznosu pozitivne i naveo da su u junu ove godine bile veće za 1,2 odsto nego u istom mesecu prošle godine.

Od januara prosečna penzija 390 evra, u decembru plata 840 evra

Ministar ističe da će od oktobra penzije bići veće za 5,5 odsto, a da dodatno povećanje od 14,8 odsto sledi od početka 2024.

"Ukupno povećanje penzija za ove dve godine nama je 60,1 odsto. Nema zemlje u Evropi, u svetu, koja je za vreme ove krize, a kriza i dalje traje, podigla toliko penzije i to je po meni sjajna vest za naše najstarije građane. Nama će već od januara meseca prosečna penzija u Srbiji biti 390 evra“, rekao je Mali.

Podsetio je na dato obećanje da će prosečna plata do kraja 2025. biti 1.000 evra, a da će prosečna penzija iznositi između 430 i 450 evra.

“Prosečna zarada u Srbiji u decembru mesecu ove godine očekuje se da bude 840 evra. Poređenja radi, 2012. bila je 331 evro. Dakle, uprkos ogromnoj krizi, uprkos i tome što i dalje ne jenjava konflikt u Ukrajini, energetska kriza, i kovid, imamo realno povećanje plata“, rekao je Mali.

Ističe da je ekonomski rezultat Srbije za prvih osam meseci bolji nego što se očekivalo, te da BDP i dalje raste, tj. u plusu je, 0,9 i 1,7 odsto, u prva dva kvartala.

Za jednokratnu pomoć prijavljeno 935.000 dece

U rebalansu budžeta ima novca i za jednokratnu pomoć od 10.000 dinara roditeljima dece do 16 godina starosti, a ministar je rekao da je do sada prijavljeno 935.000 dece od 1.190.000 koliko ih ima u Srbiji.

“Ogroman je odaziv našoj ideji da jednostavno pomognemo majkama, pomognemo roditeljima, pomognemo toj deci“, kaže Mali.

"Prijavljivanje za pomoć traje do 20. septembra, nakon toga ćemo ovu pomoć isplatiti. Mi smo u budžetu ostavili oko 12 milijardi dinara za to“, kaže Mali.

Važna stavka - kapitalne investicije

Kao četvrtu stavku važnu za rebalans navodi kapitalne investicije.

“Nastavljamo sa razvojnim projektima. Imaćemo sada, verovali ili ne, čak 7,2 odsto BDP-a usmerenog ka kapitalnim investicijama. Osim auto-puteva koje gradimo - Moravski koridor, Ruma-Šabac-Loznica, Dunavska magistrala od Požarevca ka Golupcu - radimo i Ekspo, radimo i Beogradski metro, radimo škole, bolnice. Sve radimo što je neophodno kako bi se kvalitet života građana Srbije podigao i kako bismo dalje kroz stimulans građevinskoj industriji održali ekonomski rast u našoj zemlji“, navodi Mali.

Na pitanje od čega smo uštedeli, Mali odgovara da su nam bolje performanse.

“Prihode za ovu godinu, kada smo pravili budžet za 2023. godinu, projektirali smo da rastu 7,6 odsto. I kad pogledate i inflaciju i sve ostalo, to je izuzetno konzervativno. Ali to je pravi pristup jer tako možete da kontrolišete troškove i onda ako vas iznenade prihodi i vidite da ste zaradili više, tada gledate u šta ćete da usmerite i kako da dodatno doprinesete rastu vašeg BDP-a“, navodi Mali.

Navodi da se u rebalansu budžeta našlo i 3,9 milijardi dinara kako bi se povećao budžet za retke bolesti, tj. za lečenje dece u inostranstvu.

Napominje i da je za poljoprivredu izdvojeno dodatnih 35 milijardi dinara, te da su povećane subvencije sa 9.000 na 18.000 dinara po hektaru.

Penzionerske kartice dodatna pomoć

Penzionere je pozvao da se i dalje prijavljuju za penzionerske kartice koje treba da zažive od 1. oktobra, ističući da se za to već prijavilo 786.000 najstarijih građana. Već se, kaže, o tome razgovara sa maloprodajnim lancima, muzejima, bibliotekama, a poziva sve društveno-odgovorne kompanije da se uključe u ovaj program.

“Biće tu par lepih iznenađenja. Svaki dinar koji se uštedi na takav način je dinar koji naravno našim najstarijim sugrađanima znači, ali s druge strane oni to daju svojoj deci ili potroše na sebe ili svoje unuke“, kaže Mali.

Predlog za povećanje minimalne zarade za 17,8 odsto

Što se tiče minimalne cene rada, ministar kaže da te pregovore uključene tri strane – poslodavci, sindikati i Vlada.

“Dakle, mi smo povećali minimalnu zaradu za 14,3 odsto za ovu celu 2023. godinu. Kada pogledate projekciju inflacije za ovu godinu, u proseku će biti oko 12,5 odsto. Dakle, uprkos inflaciji vi imate povećanje minimalne zarade za ovu godinu više iznad nivoa inflacije“, kaže ministar i dodaje da je to sve za ovu godinu.

Ističe da je danas u Srbiji, u odnosu na pre 10 godina, pola miliona zaposlenih više.

“Dakle, moramo da imamo u vidu da nam minimalna zarada ide gore, kao što nam ide, ali takođe da se trudimo ne samo da očuvamo radna mesta, nego da stimulišemo one koji su u sivoj zoni da pređu, da kažemo, u takozvanu belu zonu, i s druge strane da se zaposlenost nastavlja. I to smo upravo uspeli da uradimo. Tako da nije samo crno--belo“, rekao je Mali.

Predlog Vlade je, kaže, da se od 1. januara ide sa povećanjem od 17,8 odsto.

“Naš predlog je da idemo sa procentualno najvećim povećanjem minimalne zarade ikada, to je 17,8 odsto, da idemo na preko 400 evra. Od 1. januara 2024. To je nekih 47.154 dinara“, rekao je Mali.

To bi, dodaje, značilo da je minimalna zarada, od 2020. zaključno sa 2024., povećana za 75 odsto.

“Inflacija se u međuvremenu za taj period povećala za 39,5 odsto“, kaže Mali.

Ministar je naveo i da je u petak isplaćena kompletna stara devizna štednja, za nešto manje od 7.000 ljudi iz bivše Jugoslavije, tako da Srbija više nema ta dugovanja.

понедељак, 11. децембар 2023.
8° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу