Читај ми!

Bajatović za RTS: Povećanje cene gasa sigurno neće biti veće od 10 odsto

Evropska unija ubrzano se priprema za prestojeću zimsku sezonu, na sve strane traže se raspoložive količine gasa. Cena gasa na berzama stano oscilira - iako je cena znatno povoljnija u odnosu na prošlo leto zabrinjava što je nedavno u jednom danu gas je poskupeo za čak 20 posto. Direktor “Srbijagasa“ Dušan Bajatović kaže za RTS da povećanje cene gasa sigurno neće biti veće od 10 odsto.

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je za RTS da nema dovoljnih količina gasa za Evropu, ali i da nema špekulativnih aktivnosti koje su se dešavale kada je gas dostizao i 3.700 dolara.

"Trenutno je cena gasa negde oko 300 dolara za 1.000 kubnih metara na referentnoj evropskoj berzi, plus transport, plus ako imate carine ili taksa. Mi ga trenutno nabavljamo po istoj toj ceni, praktično iz ruskog aranžmana, ali bez ikakvih dodatnih posrednika i dodatnih troškova", rekao je Bajatović.

Istakao je da povećanje cene gasa od 1. novembra zavisi od dve stvari.

"Cena na berzi po kojoj ga možemo kupiti i, eventualno, koliko Srbijagasu treba novca da kredite koji su na pet i sedam godina možemo na vratimo. To poskupljenje sigurno neće biti veće od deset posto. Koliko će biti konkretno, izračunaćemo praktično sledećeg meseca. Trebalo bi da se desi od 1. novembra", napomenuo je Bajatović.

Dodao je da se, iako je MMF tražio da se cena gasa poveća za 10 odsto, ukoliko papiri "Srbijagasa" pokažu da može i malo manje, sigurno neće ići na uštrb kupaca.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво