Читај ми!

Sporazum Srbije i Katara u oblasti Informacionih tehnologija

Vlade Srbije i Katara su posle šest godina potpisale prvi sporazum. Potpis na Memorandum o razumevanju u oblasti Informacionih tehnologija stavili su u Dohi ministar Mihailo Jovanović i njegov kolega Mohamed bin Ali Manai.

Ministar za informisanje i telekomunikacije navodi da će dve države u narednom periodu raditi na čuvanju podataka. 

"To znači da ćemo u narednom periodu dosta da radimo na razmeni znanja koja se tiču čuvanja podataka u državnim data centrima. Slično našem data centru u Kragujevcu i oni ovde rade na konsolidaciji državnih podataka, ali i na tome da imaju platforme za čuvanje podataka privrede, banaka, telko operatora. I zato će razmena ideja za saradnju sa svetskim igračima poput Majkrosofta, Gugla, Orakla, Amazona biti interesantna za naše dve zemlje", kaže Jovanović.

U Dohi je, kaže ministar, otvorena i tema razvoja biotehnologije i bioinformatike.

"Prezentovao sam projekat Bio4 i izgradnju kampusa u Beogradu jer je biotehnologija i primena veštačke inteligencije u biotehnologiji jedan od strateških pravaca Vlade. Pozvao sam naše partnere iz Katara da učestvuju na našem Biotek forumu u Beogradu i verujem da će njihov centar za sekvenciranje genoma prihvatiti taj poziv i da ćemo unaprediti razmenu znanja u biotehnologiji", kaže Jovanović.

Jovanović dodaje da su katarski fondovi zainteresovani da investiraju u naše start apove. Podseća da u Srbiji postoje četiri naučno tehnološka parka i da se grade još dva, kao i postoji više stotina start apova. Ministar je preneo da je Srbija zemlja bogata talentima u IKT sektoru. 

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара