Читај ми!

Portugalija primer energetske tranzicije – iz obnovljivih izvora dobija 60 odsto energije

Portugalija je dobar primer uspešne energetske tranzicije. Iz obnovljivih izvora već dobijaju 60 odsto energije, a za dve godine biće to 80 procenata. Pre godinu i po prestali su i sa proizvodnjom struje iz uglja i ugasili i poslednju termoelektranu. Ali neke i dalje zarađuju novac.

Delovi agregata i sistema starih termoelektrana na ugalj su eksponati na platou sedišta kompanije "Energija Portugalije", najvećeg proizvođača struje u zemlji. Uskoro ih premeštaju na dno okeana, gde će biti stalna postavka otvorena za ronioce. I najstarija termoelektrana je među najvećim turističkim atrakcijama Lisabona.

Muzej umetnosti, arhitekture i tehnologije je međunarodna institucija koja se prostire na 38.000 kvadratnih metra. To zdanje je nekadašnja termoelektrana na ugalj sagrađena još 1908. godine.

Brže odricanje od uglja Portugaliji je omogućio povoljan geografski položaj i klima: imaju vodni potencijal, 300 sunčanih dana, i vetar koji stalno duva sa Atlantika. Ali ističu – zemlja je mudro postupila jer je u energetsku tranziciju ušla još pre dve decenije, što im je olakšalo i aktuelnu energetsku krizu.

"Sada smo mnogo samostalniji. Zbog klimatskih promena imamo strategiju investiranja i kombinujemo različite tehnologije u proizvodnji zelene energije. Ključno je da se obezbedi sigurnost isporuka, ali i da industrija ima čistu, pouzdanu i cenovno konkurentnu energiju", rekla je Ana Fontora Goveja, državna sekretarka za energetiku i klimu u Vladi Portugalije.

Na obalama reke Težo su terminali za tečni gas. A kompanija "Energija Portugalije" na veštačkom jezeru ima plutajuću solarnu elektranu najveću u Evropi, iz vetra obezbeđuju 49 odsto struje, a iz hidroelektrana 36 odsto. Samo oni u naredne tri godine u zelene megavate uložiće 25 milijardi evra.

"Energetsku tranziciju treba da se uključe svi, da se elektrifikuju grejanje i prevoz, uključujući upotrebu vodonika i sintetičkih goriva u pomorskom i avio-saobraćaju, i unapredi energetska efikasnost. EDP je deo tih promena i cilj je da udvostručimo kapacitete obnovljive energije", rekao je Antonio Kutinjo, direktor za inovacije u kompaniji EDP.

Portugalski investitori su zainteresovani i za ulaganja u našu zemlju. Plan je da već u junu počne gradnja solarne elektrane u Golupcu, vredne 30 miliona evra, a potom i vetroparka.

"Srbija počinje taj važan tranzicioni proces. Zemlja je u usponu i ima pristup finansijskim fondovima za ulaganja, želimo da budemo uključeni. Više studija je pokazalo da postoje savršeni uslovi za naš solarni projekat. Plan je da gradnju počnemo ove godine, a da bude operativan već početkom naredne godine", rekao je Karlos Konseisao, direktor Inženjeringa, energije i životne sredine – Grupa HOV.

Iskustvo Portugalije je dragoceno. Ulaganjem u obnovljivu energiju zemlja je već uspela da uvoznu energetsku zavisnost smanji za trećinu.

субота, 13. јул 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару