Đedović: EPS pre svega treba da bude proizvođač, a ne trgovac strujom

EPS je stabilizovao proizvodnju i od Nove godine ne uvozi struju, ali zbog najavljenog prelaska u "akcionarsko društvo" ponovo je glavna tema u javnosti. Prošle sedmice Nadzorni odbor EPS-a nije usvojio odluku o trasformaciji u akcionarsko društvo, jer se sindikat usprotivio izmenama statuta preduzeća.

Već je poručeno da nema privatizacije EPS-a, da nema otpuštanja zaposlenih i da sledi samo promena pravne forme koja je doneta još 2014. godine. 

"Konkretno to znači da se bolje urede odnosi države i upravljanja. Da država postavi strateške ciljeve, a upravljanje kroz Nadzorni i Izvršni odbor te ciljeve sprovodi", objasnila je u razgovoru za RTS ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

EPS je sada proizvođač i trgovac strujom. Sindikat EPS-a tvrdi da novim statutom i prelaskom u akcionarsko društvo preduzeće gubi status trgovca i ostaje samo proizvođač struje. Pored toga, tvrde da bi Skupština preduzeća imala samo jednog člana, ministra rudarstva i energetike, i da bi ta Skupština postavljala i predstavnike svih izvršnih funkcija, uključujući i generalnog direktora.

"To su dezinformacije. Danas je EPS pretežno trgovac, a ne proizvođač. Da bismo zaštitili interese građana, EPS-u pre svega treba da opšta delatnost bude proizvodnja, a nastaviće da se bavi trgovinom viškova proizvodnje. EPS ima jednog akcionara – državu i nameravamo da tako i ostane. Država je jedna, jedan akcionar, jedan glas. Nije tačno da Skupština bira direktore, već to čini Nadzorni odbor. Skupština ima reducirana ovlašćenja, donosi strateške odrednice, a i za to je potrebna odluka Vlade, većina odluka se prenosi na Nadzorni odbor. Mi idemo ka modernom korporativnom upravljanju, idemo ka profesionalizaciji", naglasila je ministarka Đedović.

Na opasku da i domaći stručnjaci smatraju da taj koncept nije dobro rešenje, ministarka rudarstva i energetike kaže da je struka za dubinske promene u EPS-u, jer se došlo do tačke kada je to neminovno.

"Da je struka protiv, takođe su dezinformacije, jer u naučnom savetu sede dekani Mašinskog, Elektrotehničkog, Rudarskog i Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, Tehničkog fakulteta u Novom Sadu, institutâ 'Mihajlo Pupin' i 'Nikola Tesla' i niko od njih se nije izjasnio protiv transformacija. Struka je apsolutno za promene, za promene nabolje, da imamo preduzeće koje će poslovati za rad i u interesu građana", rekla je Đedovićeva.

Na sednici Nadzornog odbora EPS-a prošle sedmice nije prošla transformacija preduzeća u akcionarsko društvo zbog protivljenja sindikata, sednica je održana i danas a nastaviće se i sutra.

"Što se tiče sindikata kao i svih koji se promenama opiru, svi se oni bore za svoje položaje i beneficije, a ne za zaposlene. Država će zaštititi radnike, i svi oni koji rade dobro ne moraju da brinu. Ovde je pre svega reč o rukovodstvu", rekla je ministarka.

I MMF insistira na reformama, analizu prave i norveški stručnjaci.

"Predsednik je još u decembru objasnio zašto se ugledamo na Norvežane, pa zato što je njihov energetski sistem u rukama države i vrlo efikasno upravljaju. Bez domaćeg znanja nema transformacija i promena i svrha reformi je da imamo bolji sistem, ali gde je ta pamet do sada. Ovde se ne radi o ličnim promenama, nama je potreban sistem, ne govorimo o ličnim, personalnim rešenjima. Rok za to je bio juče i ono što nismo uradili 2014. moramo da uradimo sada", rekla je Đedovićeva. 

Od maja poskupljuju i struja i gas, to je drugo poskupljenje u ovoj godini, najavljno je treće od novembra.

"To zavisi od uspešnosti EPS-a, trudimo se da poskupljenja budu minimalna i vodićemo se time da zaštitimo građane i našu privredu", poručila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво