Najveći svetski sajam vina u Diseldorfu, osam vinarija iz Srbije okitilo se zlatom

Sajam vina "Provajni" održava se u Diseldorfu. Ove godine u 13 hala na više od sedam hiljada kvadrata - šest hiljada vinarija i vinara iz 60 zemalja sa svih kontinenata. Predstavilo se više od 400 vinogradarskih regiona, među njima zapaženo učešće imalo je i desetak srpskih vinarija.

Na čuvenom ocenjivanju vina u Diseldorfu, osam iz Srbije se okitilo zlatom i velikim zlatom. Najviše zlatnih vina su od našeg "merloa", ali raduje i podatak da je najsjajnije odličje dobilo i vino od srpskog prokupca iz Toplice i Donje Jošanice.

Mina Vereš kaže da su iz berbe 2019. godine sva tri vina dobila zlatnu medalju. "Ljudi na sajmu su zainteresovani za naša vina, zainteresovani su za vina koja su dobila nagrade, ali i za autohtone sorte, prvenstveno za prokupac", dodaje Vereš.

Bojana Ćirović Ćurčić ističe da sve više Nemaca pije srpska vina i odlučuje se da ih konzumira. "Ovdašnje tržište traži sladunjava i osvežavajuća bela vina… tamjanika je toliko osvežavajuća, ja zato Nemcima kažem – to vam je kao sunce u čaši", dodaje Ćirović Ćurčić.

Tri dana je malo da se degustira i svako hiljadito vino. Prednjačile su vodeće vinarske zemlje – Italija, Francuska i Španija.

Probali su se vrhunski "pino", "tempraniljo", "širaz", "rizlinzi", "sovinjoni", ali i vina iz Argentine, Čilea, Australije.

Srpski vinari privukli pažnju velikog broja posetilaca

I srpski vinari privukli su pažnju velikog broja posetilaca, ali i direktora Nemačkog i Šangajskog "Provajna"

Toni Sarion iz Vinarije Mustiguiljo iz Valensije kaže da njihova vina potiču sa dolomitsko krečnjačkog zemljišta, sa 800 metara nadmorske visine i istočne obale Sredozemnog mora. "Dominiraju sorte Bobal i garnaća. Najviše ga prodamo u Nemačkoj", navodi Sarion.

Jan Mišel iz vinarije "Poaron Daban Vinar" iz Nanta ističe da u dolini Loare na 70 hektara neguju 15 sorti grožđa. "Prednjači naš veoma elegantan muskadet d Sevr, bogat notama citrusnog voća", dodaje Mišel.

Valerija Tatoni iz vinarije "Tenuta De Melis Abruco" napominje da su oni mlada porodična vinarija. "Vodim je sa bratom i ocem. Ponosni smo na naše sorte 'trebijano' i 'pekorino', roze od ćerasola d'abruzo i naš crveni 'montepulćano' ", ističe Tatoni.

Kako kažu poznavaoci, sajam u Diseldorfu predstavlja svojevrsno prvenstvo sveta za vinare. Biti prisutan, privilegija je i za izlagače i za posetioce i za novinare.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво